Mitt i Botkyrka

Ta ett pass ute – helt naturligt

Förra Robinson-deltagaren Carolin Helt visar sina PT-knep

-

Vi träffar Carolin Helt, PT, gymägare och tillika deltagare i Robinson 2018, i Jönköping. Hon visar oss hur vi kan bära oss åt för att komma i form på ett enkelt vis.

– Det handlar om enkelhet, lite av gräv där du står. Du tar vad du har. En sten funkar också bra som vikt till exempel, säger hon.

– Vi behöver kapa trösklarna till fysisk aktivitet. Det måste och ska inte vara svårt eller oöverkomli­gt.

”Dags att ändra normerna”

Alla kan gymma utomhus. Äldre personer, nyblivna mammor på lekplatsen, när du är ute med hunden eller på väg hem från en stressig dag på jobbet. Börja enkelt och öka svårighets­graden successivt.

Rädd för att folk ska titta konstigt på dig?

– Det ”normala” är inte särskilt sunt idag. Vi tillbringa­r mest tid inomhus och stillasitt­ande. Det är dags att ändra normerna nu, menar Carolin Helt.

– Hela familjen kan delta. Förlägg fredagsmys­et någon helt annan stans än framför teven med tacos. Barnen brukar vara de första att uppskatta utomhusakt­ivitet. Du kan naturligtv­is också kombinera gymmande med löpning. Stanna upp där det passar en stund.

Gå i trappan

Carolin Helt menar att våra kroppar är byggda för fysisk aktivitet varje dag. Att det är grunden för att vi även ska må bra psykiskt. Prioritera de stora muskelgrup­per, så blir det inte så tidskrävan­de och därmed enklare att bygga in i vardagen.

– Gå i trappan istället för att ta hissen, är bara ett enkelt exempel, säger hon.

Här delar Carolin Helt med sig av några olika övningar som går att göra i princip var som helst.

Vi söker oss allt mer till det naturliga, nu är trenden att gymmen flyttar ut i det fria. Varför inte träna på väg hem från jobbet eller när du är ute med hunden? Följ med förra Robinson-deltagaren Carolin Helt, som visar hur du kan träna i ur och skur – eller snö.

Text & Foto: Carina Svensson

 ??  ?? BÄNKHÄVNIN­GAR. Placera händerna så att du i bottenposi­tionen hamnar tätt intill bröstet. Ha en rak linje mellan vrist, knä, höft och axel. Tänk armhävning­ar som en dynamisk planka så hittar du styrkan, bröstmuskl­erna pressar dig upp och armarna ”hjälper” bara till.
BÄNKHÄVNIN­GAR. Placera händerna så att du i bottenposi­tionen hamnar tätt intill bröstet. Ha en rak linje mellan vrist, knä, höft och axel. Tänk armhävning­ar som en dynamisk planka så hittar du styrkan, bröstmuskl­erna pressar dig upp och armarna ”hjälper” bara till.
 ??  ?? AXELPRESSA­R. Placera knäna på bänken och placera händerna så nära bänken du har styrka till, ner och ”doppa” huvudet i marken och pressa dig upp igen.
AXELPRESSA­R. Placera knäna på bänken och placera händerna så nära bänken du har styrka till, ner och ”doppa” huvudet i marken och pressa dig upp igen.
 ??  ?? HANDSTÅEND­E PLANKA MED BENINDRAG. Placera händerna rakt under axlarna, håll en rak linje mellan vrist, knä, höft och axel. Håll den positionen samtidigt som du för höger knä mot höger armbåge och tillbaka till startposit­ionen. Variera med att föra höger knä mot vänster armbåge.
HANDSTÅEND­E PLANKA MED BENINDRAG. Placera händerna rakt under axlarna, håll en rak linje mellan vrist, knä, höft och axel. Håll den positionen samtidigt som du för höger knä mot höger armbåge och tillbaka till startposit­ionen. Variera med att föra höger knä mot vänster armbåge.
 ??  ?? DIPS MOT BÄNK. Stöd dig mot bänken med axelbrett grepp. Kroppen hålls rak, så att enbart hälarna rör marken Böj armbågarna och sänk kroppen mot marken, håll rumpan nära bänken. Pressa upp igen och upprepa. För tungt? Böj på benen.
DIPS MOT BÄNK. Stöd dig mot bänken med axelbrett grepp. Kroppen hålls rak, så att enbart hälarna rör marken Böj armbågarna och sänk kroppen mot marken, håll rumpan nära bänken. Pressa upp igen och upprepa. För tungt? Böj på benen.
 ??  ?? RÄCKHÄV. Hitta en något rakare gren än den på bilden att hänga i och häv dig upp. Upprepa så många gånger du mäktar med. Enkelt men förtvivlat tungt.
RÄCKHÄV. Hitta en något rakare gren än den på bilden att hänga i och häv dig upp. Upprepa så många gånger du mäktar med. Enkelt men förtvivlat tungt.
 ??  ?? TRÄDKRAMAR­EN. Hoppa upp på en lagom tjock trädstam och krama med både armar och ben. Häng i så länge du orkar.
TRÄDKRAMAR­EN. Hoppa upp på en lagom tjock trädstam och krama med både armar och ben. Häng i så länge du orkar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden