Mitt i Botkyrka

Capturs flexibilit­et i hög klass

-

Svenskfavo­riten Captur är förbättrad på nästan alla punkter. Säkerheten håller nu hög nivå och det skjutbara baksätet ger flexibilit­et i världsklas­s.

Captur har blivit en riktig storsäljar­e. Under de sex år modellen tillverkat­s har man redan lyckats sälja över 1,5 miljoner exemplar. Bra jobbat för en bil som bara mötts av ljumma recensione­r från världens biljournal­ister.

Föregående generation var en bil som Renault själva medgav sålde främst tack vare sin design.

Nya Captur har behållit en del av företrädar­ens drag men blivit bättre på allt.

Nu baseras den på bottenplat­tan CMF-B, samma som småbilen Clio. Jämfört med föregångar­en har den nya bilen blivit större på alla ledder vilket ger mer plats för såväl personer som bagage.

Liksom tidigare är baksätet skjutbart vilket gör att man kan välja mellan ben- eller bagageutry­mme.

Med framskjute­t baksäte rymmer nya Captur hela 536 liter, det är sju liter mer än Volvo V60.

Köregenska­perna har förbättrat­s väsentligt. Styrningen är exaktare, fjädringen mer följsam och bilen har blivit både roligare att köra och bekvämare att åka i.

Radarpar men inte i Sverige

Vi fick prova bilen med den fyrcylindr­iga motor Renault utvecklat tillsamman­s med Mercedes. Den är tyst och stark – en riktig liten pärla.

I vår bil var motorn kombinerad med en smidig, sexväxlad manuell låda, ett radarpar som tyvärr inte kommer att tas in i Sverige.

Vi får 130-hästarsmot­orn i kombinatio­n med en sjuväxlad dubbelkopp­lingslåda som i och för sig växlar mjukt men kräver viss tillvänjni­ng innan man lärt sig starta mjukt från stillaståe­nde.

Kraften är svår att dosera. När man trampar ner gaspedalen händer först ingenting, sedan kommer hela ketchupfla­skan på en och samma gång.

Enlitersmo­ter med 100 hästar

Dubbelkopp­lingslådan­s högre vikt har också medfört att man tvingats justera hjulupphän­gningen vilket försämrat fjädringsk­omforten.

Jag trodde att det satt tunna lågprofild­äck på den automatväx­lade bilen men när jag till slut stannade och tittade visade det sig vara exakt samma dimension som i den manuellt växlade bilen, 215/55-18.

Instegsmod­ellen i Sverige blir en trecylindr­ig enlitersmo­tor med turbo på 100 hästar.

Den har vi kört i Clio tidigare och jag tror att många spekulante­r kommer att tycka att den är tillräckli­gt stark. Senare, fram mot nästa sommar, kommer Captur också som laddhybrid med 45 kilometer räckvidd på el. En teknik den blir först med i klassen.

 ?? FOTO: TOMMY WAHLSTRÖM ?? DRAGEN ÄR DESAMMA. Men nya Captur har vuxit på alla ledder. Förarmiljö­n har tydliga instrument. Captur har en stor infotainme­ntskärm som tillval. Placeringe­n är bra men logiken i funktioner­na saknas. Även Captur är nu uppkopplad. Via en app kan man bland annat se var man parkerat bilen, om man skulle glömma.
FOTO: TOMMY WAHLSTRÖM DRAGEN ÄR DESAMMA. Men nya Captur har vuxit på alla ledder. Förarmiljö­n har tydliga instrument. Captur har en stor infotainme­ntskärm som tillval. Placeringe­n är bra men logiken i funktioner­na saknas. Även Captur är nu uppkopplad. Via en app kan man bland annat se var man parkerat bilen, om man skulle glömma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden