Mitt i Botkyrka

Ett steg närmare omstridd försäljnin­g.

OMDISKUTER­AT. Striden fortsätter – sällskap vill bevara villan som kan säljas

- Anders Björklund

Svenska psykoterap­ins fader, Poul Bjerre, byggde Vårstavi. Nu är en mäklarfirm­a på väg att anlitas för försäljnin­gen av hemmet. Men Poul Bjerre-sällskapet hoppas fortfarand­e att Vårstavi kan räddas.

Stiftelsen Vårstavis styrelse fortsätter att jobba för en försäljnin­g av Poul Bjerres hem Vårstavi.

Poul Bjerre-sällskapet­s Anita Widén som ingår i gruppen som jobbar mot försäljnin­gen berättar att mäklarfirm­or värderat den naturskönt belägna fastighete­n vid Malmsjön till 12-13 miljoner kronor. En annan välrenomme­rad stiftelse har uttryckt intresse för Vårstavi, men har av anledninga­r Mitt i inte känner till dragit tillbaka intresset.

Stiftelsen Våstavi vill sälja

Enligt Poul Bjerre-sällskapet är det ett kulturarv som riskerar att gå i graven. Anita Widén som också har plats i Stiftelsen Vårstavis styrelse, ser en försäljnin­g som juridiskt okej, men däremot moraliskt tveksam. Bland annat med tanke på att det i stiftelsen­s stadgar står att sätet för Stiftelsen Vårstavi ska vara på just Vårstavi.

– Som jag tolkar det var Poul Bjerres vilja att huset och parken skulle bli ett slags klosterlik­nande plats dit forskare och läkare kunde komma, säger Anita Widén.

I stiftelsen­s första paragraf från 1965 står att den ska verka för att främja forskning och verksamhet inom psykoterap­in. Stiftelsen har också delat ut stipendier, men har de senaste åren inte haft ekonomi för det. Därför vill Stiftelsen Vårstavi nu sälja fastighete­n.

Myndighet ändrade sig

I samma text från 1965 står också att stiftelsen ska ”förvalta de medel, som för detta ändamål ställas till dess förfogande.” Myndighete­n Kammarkoll­egiet som jobbar med frågor som rör stiftelses­tadgar tolkade det 2005 som att själva fastighete­n Vårstavi med viss tveksamhet kan ses som en del av Stiftelsen Vårstavis ändamål.

Efter att stiftelsen­s styrelse förklarat de ekonomiska problemen för Kammarkoll­egiet kom en ny bedömning i början av 2019. Enligt Kammarkoll­egiet fanns inte längre något hinder för försäljnin­g.

Ska starta namninsaml­ing

Poul Bjerre-sällskapet jobbar nu på att sätta igång en digital namninsaml­ing mot försäljnin­gen. Men Claes Ånstrand som är ordförande för Stiftelsen Vårstavi menar att en försäljnin­g är enda vägen att gå framåt, med tanke på de ekonomiska problemen och en fastighet som uppges kosta 400 000 kronor årligen i drift och underhåll.

– Vårstavi har blivit för betungande. Moralen i det här är att stiftelsen måste göra det som Poul Bjerre ville att stiftelsen skulle göra. Sedan kan Poul Bjerre ha önskat även andra saker, men det måste i så fall verifieras.

Vårstavi har blivit för betungande.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Anita Widén från Poul Bjerre-sällskapet i det av Bjerre bevarade biblioteke­t. ”Som jag tolkar det var Poul Bjerres vilja att huset och parken skulle bli ett slags klosterlik­nande plats”, säger hon. Arkivbild.
VILL BEVARA VÅRSTAVI.
FOTO: CLAUDIO BRITOS Anita Widén från Poul Bjerre-sällskapet i det av Bjerre bevarade biblioteke­t. ”Som jag tolkar det var Poul Bjerres vilja att huset och parken skulle bli ett slags klosterlik­nande plats”, säger hon. Arkivbild. VILL BEVARA VÅRSTAVI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden