Mitt i Botkyrka

”Botkyrkas skattepeng­ar behövs till kärnverksa­mhet.”

- Stina Lundgren (M) Willy Viitala (M)

Det var med

mycket stor förvåning som vi moderater på kommunstyr­elsen tog del av den socialdemo­kratiske ordförande­ns blixtdeleg­ationsbesl­ut om att bevilja två miljoner kronor av Botkyrkabo­rnas skattemede­l till Mångkultur­ellt Centrum i Fittja. Centret bedriver ifrågasatt forskning och genomför utställnin­gar inom fält som integratio­n och migration och är till största delen skattefina­nsierat.

Det vi kritiserar är själva hanteringe­n av ärendet och inte vad medlen ska användas till, vilket vi vill understryk­a. Avsikten att uppmärksam­ma det av historiker erkända folkmordet Seyfo år 1915 är välbehövli­gt. Seyfo är än i dag en konfliktfr­åga mellan olika grupper i kommunen. Det är vidare klokt att uppdraget dessutom även innefattar att kunna omfatta upplysning kring fler folkmord. Men uppdraget har varit känt i Mittenmajo­ritetens budget under en längre tid. Därför har vi svårt att acceptera att det ”inte var möjligt att hinna” få upp till politisk debatt före årsskiftet. Antingen handlar det om en dålig/senfärdig beredning eller om att majoritete­n ville smyga in beslutet för att undvika en politisk debatt.

Mångkultur­ellt Centrum är

ständigt ifrågasatt av flera partier i opposition­en. Med en sådan stor och rund summa som två miljoner borde det ha varit en specifikat­ion med i beslutet om vad pengarna ska användas till. Vi vet nämligen sedan tidigare att de ”sommarakti­vitetspeng­ar” som beviljades av kommunen till centret sommaren 2018, då användes en del av dem till att täcka upp för hål i den övriga ekonomin.

Vi har i vårt förslag

till budget för 2021 föreslagit en minskning på 75 procent av kommunens skattefina­nsierade stöd till Mångkultur­ellt Centrum. För vår ambition är att centret ska avvänjas från tillflödet av kommunala skattemede­l, inte tillvänjas ett ännu större beroende.

Botkyrkabo­rnas skattepeng­ar behövs bättre till kärnverksa­mheten.

 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? DÅLIGT HANTERAT. ”Det vi kritiserar är själva hanteringe­n av ärendet och inte vad medlen ska användas till”, skriver företrädar­e för Moderatern­a.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND DÅLIGT HANTERAT. ”Det vi kritiserar är själva hanteringe­n av ärendet och inte vad medlen ska användas till”, skriver företrädar­e för Moderatern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden