Mitt i Botkyrka

Så ska fler testa sig mot covid-19

För att få fler i förorter att testa sig för pågående coronasmit­ta rullas nu provtagnin­gsbussar ut på flera håll. En buss kommer bland annat att finnas på plats i Fittja och Hallunda.

- Ingrid Johansson

Kan aldrig utesluta mycket ovanliga och allvarliga biverkning­ar när miljontals människor vaccineras.

Väntar du otåligt på att få covidvacci­net eller hör du till dem som är tveksamma? Professor Matti Sällberg rätar ut frågeteckn­en.

Forskare på Södertörns högskola har följt svenskars inställnin­g till vaccin. I november sa 58,5 procent ja till att vaccinera sig, 19,6 procent sa nej medan 21,9 procent var tveksamma. Den vanligaste anledninge­n var rädsla för biverkning­ar eller för att vaccinet inte är tillräckli­gt säkert.

– Det är fullt naturligt att vara tveksam inför något nytt, säger Matti Sällberg, professor i biomedicin­sk analys vid Karolinska institutet.

Han tycker det är viktigt att känna till att godkända vaccin har genomgått noggranna och omfattande studier. Till och med vecka 2 hade 32 549 personer vaccinerat­s i region Stockholm. Till och med vecka 5 beräknas ytterligar­e 42 775 doser hinnas med.

Biverkning­ar som rapportera­ts är smärta vid injektions­stället, feber, trötthet och klåda men även några allvarliga fall, som överkänsli­ghetsreakt­ioner och ansiktsför­lamning.

– Totalt har covid-19-vaccin getts i mer än 30 miljoner doser. Vaccinen har en mycket bra säkerhet, vad vi vet i dag, säger han.

Inte som svininflue­nsan

Många minns svininflue­nsan 2009, då Pandemrix orsakade narkolepsi hos över 400 personer.

Finns det risk för något liknande nu?

– Man kan aldrig utesluta mycket ovanliga och allvarliga biverkning­ar när miljontals människor vaccineras. Dock kan narkolepsi uteslutas då denna biverkan kräver närvaro av ett protein från svininflue­nsavirus.

Pfizer/Biontechs och Modernas vacciner, som nu används i EU, är helt syntetiska och innehåller RNA med coronaviru­sets genetiska kod.

När de injiceras börjar våra celler tillverka ett protein som finns hos viruset och då går immunförsv­aret igång.

Kan RNA:t påverka vår arvsmassa?

– Nej, RNA har av naturen kort halverings­tid och bryts ned fort. Det är just därför som det måste förvaras fryst.

När 70–80 procent av befolkning­en är immuna mot covid-19 uppstår så kalllad flockimmun­itet. Även de som inte vaccinerat sig kan då andas ut.

– Om 20 procent av befolkning­en haft covid-19 och minst 50–60 procent vaccinerar sig tror man att detta bör hämma smittan, säger Matti Sällberg.

Lågutbilda­de mer skeptiska

Enligt en europeisk studie är personer med låg utbildning och låg inkomst mest tveksamma till att vaccinera sig.

– De som är tveksamma måste kunna göra ett välinforme­rat beslut grundat på vetenskap och beprövad erfarenhet, oavsett utbildning eller inkomst. Det är upp till oss att kommunicer­a tydligt och enkelt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamo­rdnare.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SPRUTGLAD. Lillan Sjöberg på Tallgården­s äldreboend­e i Danderyd får sin andra spruta coronavacc­in och firar med ett glas vin.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SPRUTGLAD. Lillan Sjöberg på Tallgården­s äldreboend­e i Danderyd får sin andra spruta coronavacc­in och firar med ett glas vin.
 ?? FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M ?? VACCINFORS­KNING. Matti Sällberg är prefekt vid institutio­nen för laboratori­emedicin vid Karolinska institutet och professor i biomedicin­sk analys.
FOTO: ÅSA SOMMARSTRÖ­M VACCINFORS­KNING. Matti Sällberg är prefekt vid institutio­nen för laboratori­emedicin vid Karolinska institutet och professor i biomedicin­sk analys.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden