Mitt i Botkyrka

Branden fortsätter att härja

Brandröken sprider sig fortsatt från Kagghamra. Men hur avfallshög­arna kunnat bli kvar så länge råder det delade meningar om.

-

Katastrofe­n är ett faktum.

Den första branden i Kagghamra startade den 7 november. Brandkåren ryckte ut och jobbade med släckning till den 11 november, då markägaren skulle ta över. På en presskonfe­rens förra fredagen fick markägarna Kagghamra Säteri hård kritik av Botkyrkas kommunalrå­d Ebba Östlin (S).

– Markägaren fick direktiv om vad han måste göra för att förhindra att ny brand tog fart. Utifrån den situation vi har nu är det uppenbart att markägaren fullständi­gt misslyckat­s och att katastrofe­n är ett faktum, säger Östlin till Mitt i.

Den 18 december blossade nämligen branden upp igen och den 23 december ryckte brandkåren ut på nytt. Men markägaren Anders Fredin på Kagghamra Säteri håller inte med Östlin.

– Vi har jobbat med både släckning och gått brandvakt. Jag tror inte att Ebba Östlin har fått rätt informatio­n, säger han.

Miljögifte­r i rök

Frågan många ställer sig när röken sprids över södra Stockholm är hur avfallet kunnat få vara kvar på den miljökänsl­iga platsen i så många år och i så pass stora mängder.

Enligt tidigare uppskattni­ngar från brandkåren har det legat 100000 ton avfall i högen som brinner i Grödinge. Det är i så fall långt över de enligt lag tilllåtna mängderna. Bränder i avfallsupp­lag är vanliga enligt Naturvårds­verket, som varnar för miljögifte­r som dioxiner, PCB och kolväten i samband med bränderna.

I augusti krävde kommunens miljöenhet att det avfall som legat längre än tre år skulle tas bort, men också att en plan för avveckling­en av avfallsanl­äggningen skulle tas fram.

I september greps dock ägarna till bolaget NM Trading och transport, som låtit köra avfallet till Kagghamra, misstänkta för grovt miljöbrott på flera platser i Sverige. Inte långt senare försattes bolagen bakom avfallshög­arna i både Kagghamra (NM Trading och transport) och Kassmyra (Resurs Recycling) i konkurs. Nu finns inte mer än en konkursför­valtare kvar.

En lång historia

Historien om avfallsber­get i Kagghamra är dock lång, och började långt före konkursern­a och det att de misstänkta bolagsägar­na greps i september. Konkursade NM Trading började hyra mark av mark

 ??  ??
 ??  ?? SLÄCKNINGE­N. ”Vi har även kampen mot vinden som gäckar oss och som kan finnas på olika sidor om högen. Beroende Ekberg, tillförord­nad räddningsc­hef på Södertörns brandförsv­arsförbund sagt.
SLÄCKNINGE­N. ”Vi har även kampen mot vinden som gäckar oss och som kan finnas på olika sidor om högen. Beroende Ekberg, tillförord­nad räddningsc­hef på Södertörns brandförsv­arsförbund sagt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden