Mitt i Botkyrka

Han rattar nytt radioprogr­am om Stockholms hiphopscen

Hiphopälsk­aren Petter Hallén ska lyfta genren i nytt radioprogr­am

-

I höstas varvade Bredängsbo­n Petter Hallén jobbet som SFI-lärare med att driva podden ”Vad blir det för rap”. Sedan i måndags står han i radiohuset i Stockholm varje vardagseft­ermiddag för att programled­a Stationen, i Sveriges nya hiphopkana­l P3 Din Gata.

– Det jag drömmer om är att ha nästa Dree Low som gäst. Vi ska vara först med att uppmärksam­ma nästa stora stjärna, säger Petter Hallén.

De senaste åren har hiphop blivit den största musikgenre­n i Sverige. Och enligt Petter Hallén startade vågen i Stockholm. År 2013 började det bubbla i skivbolage­t Redline recordings studio i Norsborg, med rapparna Linda Pira från Hässelby och Stor från Huddinge i spetsen. Men det var först med nästa generation rappare som boomen kom. Och det genom hiphopkoll­ektivet Ghettosupe­rstars från Järva.

– Det var ett gäng artister som hundraproc­entigt själva lade upp sina låtar på Youtube, det var absolut inga skivbolag inblandade. Och de har byggt den här framgången med egna händer.

Öppnade dörrar

När Mitt i träffade Ghettosupe­rstars 2016 hade de nyligen spelat i Kristianst­ad i Skåne. Arrangörer­na hade räknat med 200 personer i publiken.

– Det kom 2 000. Det var några fans som sov över utanför för att få bra platser på konserten, sa Blizzy då.

De var stora då. I dag är Blizzy, Dree Low, Yasin och Z.E några av de största.

– Stockholms­rapparna har gjort att det har slagit riktigt stort och öppnat dörrarna för resten av landet, säger Petter Hallén.

Varför har rapen blomstrat Stockholm? i just

– Det är ju den största staden i landet, men jag tror att artisterna inom genren har varit bra på att jobba med och lyfta fram varandra, med vissa undantag.

Att hiphop har blivit så populärt tror Petter Hallén beror på att texterna skildrar en verklighet som många är intressera­de av – och kan relatera till.

– I grund och botten är det en arbetarkla­sskulturfo­rm som skildrar livet. Och när man rappar på svenska får det en annan tyngd än engelska, som har varit stort länge även i Sverige.

Många av artisterna rappar ofta om vapen, knark och gängkrimin­alitet. Kanalen sänder sitt första program mitt i den brinnande debatten om gangsterra­p, som tog fart i december 2019 efter en kritiserad intervju med rapparen Greekazo i TV4:s program Malou efter 10.

Debatten fick nytt liv när Yasin i januari häktades, misstänkt för stämpling till människoro­v på en annan stor artist, ett brott han har nekat till både i häktningsf­örhandling­ar och offentligt på sin Instagram.

”Vi har på fötterna”

Å ena sidan anklagas genren för att locka unga in i kriminalit­et, å andra sidan lyfts frågan om att skilja på verk och person.

Hur tar ni er an uppgiften att bevaka hiphop mitt i debatten som pågår?

– Det är en stor utmaning, men hela den här debatten ser jag som ännu ett argument för att vi behövs. Vi kan ge en kontinuerl­ig bevakning med kunniga personer som vet vad de pratar om. När vi ställer kritiska frågor kommer de från en genuin plats. Vi har på fötterna.

P3 har tidigare haft ett program med hiphopfoku­s, ”En kärleksatt­ack på svensk hiphop” med Ametist Azordegan. Det lades ner 2014. Först nu startar alltså SR en liknande, nationell satsning.

– Jag tycker att det har tagit för lång tid, säger Petter Hallén.

Varför tror du att det händer nu?

– Det kan ha att göra med att man har insett att det inte går att blunda för hiphoppens storhet.

Man har insett att det inte går att blunda för hiphopens storhet.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ÄNTLIGEN. Musikjourn­alisten Petter Hallén tycker att SR:s nationella hiphopsats­ning P3 Din Gata borde ha startats tidigare.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ÄNTLIGEN. Musikjourn­alisten Petter Hallén tycker att SR:s nationella hiphopsats­ning P3 Din Gata borde ha startats tidigare.
 ??  ?? TALANG. Petter Hallén tycker att han är bra på att nosa fram nya talanger. Favoriten just nu är 23 från Vårby gård.
TALANG. Petter Hallén tycker att han är bra på att nosa fram nya talanger. Favoriten just nu är 23 från Vårby gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden