Mitt i Botkyrka

Ett, två, tre på det fjärde ska det ske...

- Prata med mig! evelina.hertz @mitti.se

Det värsta som kan hända är att man får ändra sig.

Livet är fullt av val. Vad ska vi äta till middag? Ska jag klippa lugg eller inte? Ska vi flytta eller bo kvar? Vissa beslut är såklart större än andra. Som förälder till en snart sexåring är det nu dags för ett av valen som kan kännas väldigt avgörande. Jag menar såklart skolvalet till förskolekl­ass.

I rådande läge går det inte att besöka de olika alternativ­en, i stället är det digitala infomöten som gäller (på de skolor där det erbjuds).

Ska man välja den mindre skolan, som kanske kan upplevas som lugnare men där barnet sedan behöver byta till högstadiet? Eller är det bästa att välja en skola som funkar hela grundskole­tiden? Lagas maten på plats och hur är egentligen meritvärde­na?

Jag tog en titt i ett par lokalgrupp­er på Facebook som faktiskt avhandlade de alternativ som vi står och väger emellan. Ganska snabbt insåg jag dock att de mest var fyllda av anekdoter som inte sa så mycket om hur just min unge skulle trivas på respektive skola.

För det är ju så olika. Vissa gillar något som inte passar alls för andra. Någon har en erfarenhet av en specifik lärare som färgar upplevelse­n av hela skolan – positiv eller negativ. Någon annan bytte skola av en ledning som inte ens finns kvar i dag. En tredje älskade själv att gå i den skolan – för tio år sedan. Kanske är det enklaste att bara köra ole, dole, doff? Fast en så oengagerad förälder kan jag

såklart inte vara. Eller?

Någonstans landar jag i att det är klassen, läraren och närheten till hemmet som spelar störst roll. Två av tre saker som inte går att veta något om i förväg. Det mesta blir nog bra till sist, jobbigast är nog att inte veta hur det ska bli. Men det värsta som kan hända är att man får ändra sig.

 ?? EVELINA HERTZ ?? Redaktör
EVELINA HERTZ Redaktör

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden