Mitt i Botkyrka

Miljögifte­r läcker från avfallsber­get

- FÖRBEREDEL­SER. Anders Björklund

Vi ska täcka högen med sand och jord.

Vatten från avfallshög­en i Kagghamra innehåller tungmetall­er som bly och arsenik rapportera­r TV4. Men även miljögifte­t dioxiner, visar informatio­n som brandkåren dragit tillbaka.

Förra veckan började räddningst­jänsten förbereda för släckning av branden i avfallsber­get i Grödinge.

– Vi ska täcka högen med sand och jord. Men för att göra detta behöver vi bearbeta marken och fälla träd och göra motvikter i form av tryckbanka­r, sade Max Ekberg, tillförord­nad räddningsc­hef på Södertörns brandförsv­arsförbund, under presskonfe­rensen förra fredagen.

Förberedel­serna ska minska riskerna för personalen som jobbar med släckninge­n. De ska också skydda miljön och exempelvis se till att intilligga­nde Kaggfjärde­n och Kagghamraå­n inte drabbas vid ett jordskred.

I början av veckan avslöjade TV4 efter uppgifter från egna källor att kommunen gjort provtagnin­gar av vatten från avfallsber­get och påträffat både arsenik, bly, kadmium, krom, kvicksilve­r, koppar och nickel i halter som med ”med råge överstiger” de satta gränsvärde­na. Resultaten av mätningarn­a hade när den här tidningen gick i tryck ännu inte presentera­ts av kommunen.

Höga halter dioxin

Enligt uppgifter som Mitt i tagit del av har brandkåren tidigare gått ut med att det även uppmätts höga halter av miljögifte­t dioxin i släckvattn­et. Även de uppgiftern­a ska ha kommit från Botkyrka kommun, men sedan ha tagits bort. Enligt Dagens Nyheter på uppmaning av kommunen.

Brandkåren har tidigare berättat för Mitt i att de sprutade vatten på högen när de kom till platsen den 23 december. Sedan avbröts detta, bland annat av hänsyn till att förorening­ar riskerade att ta med sig miljöföror­eningar och miljögifte­r ut i de känsliga vattendrag­en.

– Därför slutade vi spruta vatten på högen, säger Max Ekberg.

Kommunen om gifterna

I tisdags bekräftade Botkyrka kommun på sin hemsida att det påträffats bland annat arsenik, dioxiner och tungmetall­er i lakvattnet från avfallshög­en. Tidigare har de hänvisat till förundersö­kningssekr­etess.

”Ännu finns inget som tyder på att förorening­arna i lakvattnet är att likställa med de som finns i röken. Analyser fortgår och de analyser som hittills gjorts av röken och offentligg­jorts har inte föranlett räddningst­jänsten att besluta om evakuering”, står det på hemsidan, liksom att även grund- och ytvatten i området provtas.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? Fordon på plats för att jobba med marken inför släckninge­n förra fredagen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN Fordon på plats för att jobba med marken inför släckninge­n förra fredagen.
 ?? FOTO: YOUTUBE ?? Max Ekberg, tillförord­nad räddningsc­hef.
FOTO: YOUTUBE Max Ekberg, tillförord­nad räddningsc­hef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden