Mitt i Botkyrka

Kunnat bli kvar

Kommunen finns tonvis med avfall kvar i Kagghamra

- Anders Björklund 08-550 550 97 Anders.bjorklund@mitti.se

ägarna på platsen redan 2007. 2014 kom den första artikeln från Mitt i, efter att invånare i Grödinge reagerat på att högen växt sig allt större.

– Markägare har väldigt stora rättighete­r att göra vad de vill på sin mark, sade Ebba Östlin på presskonfe­rensen.

Den avfallsver­ksamhet som finns i Kagghamra fick startbeske­d av kommunen efter att NMT Trading redovisat sina planer för dem. Ebba Östlin menar att kommunen och andra myndighete­r hade haft helt andra befogenhet­er att agera mot verksamhet­en om NMT istället gjort en ansökan för avfallshan­tering, som kräver tillstånd från länsstyrel­sen. Men enligt länsstyrel­sen har kommunen samma möjlighet att agera oavsett typ av tillstånd.

Samtidigt uppger kommunen att de försökt sätta stopp för NM Tradings verksamhet i Kagghamra. Detta ska ha skett 2015 med hot om vite till företaget. Men enligt kommunen ska länsstyrel­sen då ha tyckt att kommunen gått för långt i sina åtgärder.

Domstol dömde ut platsen

2016 slog dock mark- och miljödomst­olen i ett annat ärende fast att så kallad mellanlagr­ing och hantering av avfall inte är lämplig på platsen med tanke på miljön. Beslutet kom efter att markägaren­s bolag Kagghamra

Hamn & Entreprena­d ansökt om tillstånd för hamnverksa­mhet hos länsstyrel­sen. Till hamnverksa­mheten ville markägarna även ha annan avfallshan­tering, men fick nej av både länsstyrel­sen och domstolen.

”Fått okej från kommunen”

Trots mark- och miljödomst­olens inställnin­g till avfall för hamnverksa­mheten kunde NM Tradings fortsätta med sitt avfall på platsen. Hur detta kunde ske svarade inte Botkyrka kommun på under pressträff­en, utan hänvisade till förundersö­kningssekr­etess på grund av den pågående polisutred­ningen.

Även markägaren Anders

Fredin på Kagghamra Säteri hävdar att han försökt få stopp på verksamhet­en. Dock inte efter domen i mark- och miljödomst­olen 2016.

Du borde inte ha försökt sätta stopp för NM Tradings verksamhet efter domen?

– Nej, deras verksamhet har klassats som återvinnin­g och det har fått okej från kommunen.

Däremot hävdar Fredin att Kagghamra Säteri försökt få stopp på verksamhet­en senare.

– De har ju kört dit mer än tillåtet och det har jag påtalat för kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden