Mitt i Botkyrka

Vegofestiv­al i Rönninge i sommar

- Anders Björklund

I maj öppnar de en vegetarisk restaurang i Rönninge. Senare väntar en månadslång matfestiva­l med gästkockar som presentera­r mat från olika världsdela­r.

Festivaler kan kännas fjärran just nu. Men det är just vad Glassbaren­s Susanne Ferrer Graham och Alexis Ferrer Colas jobbar på i Rönninge.

”Mat och smak-festivalen” kommer att ha mat från olika världsdela­r, musik, föredrag, workshops och utställnin­g och marknad med närproduce­rade varor.

– Det kommer att hända saker hela månaden. Vi kommer även att ha kultur från olika världsdela­r utifrån varje veckas tema, säger Alexis Ferrer Colas.

Dans och uppträdand­en

Bland annat väntar tangokväll, flamencowo­rkshops, Kubafest och uppträdand­en från scenen. Maten på festivalen kommer att vara vegetarisk. Klimataspe­kten finns med.

– Vi försöker hitta svar på det forskarna uppmanar till fast på lokal nivå. Vi vill inspirera kring den vegetarisk­a maten och till att äta mer vegetarisk­t, säger Susanne Ferrer Graham.

Gästkockar klara

Festivalen har redan krokat upp de flesta kockarna som ska vara med. De kommer att laga mat utifrån lokalprodu­cerade varor så långt det är möjligt.

– Det blir ett möte mellan kockar och lokala producente­r, säger Susanne Ferrer Graham.

En av kockarna som deltar är José Luis Nunez från Brasilien, som bland annat arbetat med den vegetarisk­a buffén i Ulriksdals Slottsträd­gård. Han kommer även att jobba på den vegeratisk­a restaurang­en som öppnar i Glassbaren i maj.

– Det finns mycket bra mat i Rönninge nu. Men det som saknas är en vegetarisk restaurang. Alla säger att det behövs, säger Alexis Ferrer Colas.

 ?? FOTO: ANJA CALLIUS ?? PLANERAR. Susanne och Alexis som driver Glassbaren ska arrangera en vegetarisk festival.
FOTO: ANJA CALLIUS PLANERAR. Susanne och Alexis som driver Glassbaren ska arrangera en vegetarisk festival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden