Mitt i Botkyrka

Förlorat luktsinne säkraste tecknet

En av tio får det inte tillbaka

- Ingrid Johansson 070-602 54 87 ingrid.johansson@mitti.se DOFTFORSKA­RE.

Symtomen på covid-19 är många och kan likna en vanlig förkylning. Men försvinner luktsinnet plötsligt, då kan man vara ganska säker.

Det visar en studie där forskare från Stockholms universite­t och KI ingår.

Att tappa lukten är ett känt symtom, men att det är det enskilt tydligaste tecknet på sjukdomen befästs nu in en studie som publiceras i tidskrifte­n Chemical Senses. Studien är internatio­nell och 15 747 personer har ingått.

– Det som är särskilt för covid-19 är att luktsinnet i princip slås av omedelbart och komplett, säger Jonas Olofsson, professor vid psykologis­ka institutio­nen vid Stockholms universite­t och en av forskarna bakom studien.

Medan man vid en förkylning ofta är snorig och täppt, och därmed har sämre luktsinne, har man vid covid-19 oftast inte ens rinnsnuva. Omkring hälften av dem som konstatera­s med covid-19 har dock normalt luktsinne.

I vanliga fall forskar Jonas Olofsson om bortfall av doftsinnet som en tidig markör för demens, och om man kan förbättra minnet med dofttränin­g. När pandemin slog till var det naturligt att ägna sig också åt detta.

Vad är det då som gör att luktsinnet påverkas?

– Högst upp i näshålan finns luktslemhi­nnan med luktrecept­orer. Viruset hakar i celler där så att miljön blir skadad, förklarar Jonas Olofsson.

Vanligtvis har man luktsinnet tillbaka efter ett par veckor. Men det kan ta längre tid.

– 90 procent får tillbaka sitt luktsinne helt. Men det är ändå ganska många som inte får det.

Det finns studier som visar att lukttränin­g kan hjälpa.

– Forskninge­n är inte helt entydig, men det skadar inte att prova. Hjärnan förändrar sig vid utmaningar, och lukttränin­g kan ge en extra skjuts, säger Jonas Olofsson.

För en del kommer luktsinnet tillbaka på ett inte så angenämt sätt.

– Saker som man tidigare tyckt luktar gott luktar nu bränt, ruttet, ja, skit. Mat som man gillar luktar plötsligt äckligt. Det kan vara ett större problem än att ha förlorat luktsinnet.

Vad det beror på vet man ännu inte säkert.

– Nervtrådar går från luktrecept­orerna upp till luktbulben i hjärnan. Luktrecept­orerna byts ut hela tiden, och man tror att det blir någon typ av felkopplin­g.

Saker som man tidigare tyckt luktar gott luktar nu bränt, ruttet, ja, skit.

 ?? FOTO: SU/NIKLAS BJÖRLING ?? Jonas Olofsson undersöker hur luktsinnet påverkas av covid-19.
FOTO: SU/NIKLAS BJÖRLING Jonas Olofsson undersöker hur luktsinnet påverkas av covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden