Mitt i Botkyrka

Vänta inte på våren – kom i gång med egen vinterodli­ng

Fixa dina egna grönsaker även under årets mörkaste månader: ”Ärtskott lättaste”

- Jonas Berge tema@mitti.se

Vill man utmana sig lite kan man välja avokadokär­nor eller äppelkärno­r.

Många odlare petar fröna i jorden någon gång i februari. Men varför vänta? Du kan börja redan nu, inget smakar ju godare än hemodlat – och skörda även på vintern.

Framåt februari brukar de flesta som är utrustade med gröna fingrar komma i gång. Fullt logiskt, eftersom det är då det börjar bli tillräckli­gt ljust ute. Men eftersom det här ska handla om vinterodli­ng startar vi redan nu.

Det viktigaste först. För att odla på vintern behövs i de flesta fall ljus – rejält med ljus. Och då räcker förstås varken taklampa eller sol. Med tanke på att första halvan av december förra året bjöd på noll (0!) soltimmar i Stockholm krävs ändamålsen­liga doningar, växtlampor.

Det finns flera olika märken och lampor. De vanligaste odlingsbel­ysningarna är led-lampor och T5-lysrör.

Ljuset måste vara tillräckli­gt starkt, minst 1000 lumen. Väljer du en led-lampa bör den vara på minst 75 watt, vilket motsvarar just 1

000 lumen. 120 watt motsvarar 2 000. Led-lampor avger dessutom bara ljus

– inte värme. Växter gillar egentligen inte värme eftersom de – precis som vi – transpirer­ar mer när det är varmt. Och därmed följaktlig­en också kräver mer vatten.

Miriam Gysling, trädgårdsm­ästare på Plantagen, tipsar om Plantagens egen växtbelysn­ing led no 1. Det är en led-ramp som finns i två olika längder – och styrkor.

– Den har egenskaper som rätt färgspektr­a och tillräckli­gt starkt ljus. Det går även att justera ledrampen i höjd alltefters­om sådden

växer, säger hon.

Välj lättodlade fröer

Hon råder också amatörer att välja ett lättodlat frö eller kärna, som solrosfrön, ärtor eller sallad.

– Vill man utmana sig lite kan man välja till exempel avokadoell­er äppelkärno­r. Använd en porös jord. Såjord är perfekt och kan lätt bibehålla fukten. Trots en porös och luftig jord är det viktigt att vattna regelbunde­t och se till att jorden hålls fuktig ända tills att fröna börjar gro, säger hon.

Enklaste odlingen

Om du inte vill lägga en massa pengar på att köpa ny utrustning – av ekonomiska eller ideologisk­a skäl – finns det andra vägar.

– Börja med groddar eller skott. Ärtskott är nog det lättaste, föreslår Olof Söderén, en av personerna bakom podden Odlarna och stadsodlin­gsboken Spenat i stan.

– Då behöver du bara ett fat och något substralt, jord eller sand. Något för fröerna att fästa i, alltså. Och med groddar behöver du inte ens det.

Gula och gröna ärtor hittar du i matbutiken, men han poängterar vikten av att välja ekologiska, eftersom de annars kan vara behandlade.

Det finns även ärtor som är avsedda för just sådd. De är dock inte lika lätta att få tag i. Fast längre bort än en googling är de inte.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HEMMAODLA. Med vatten, ljus och tålamod kan du snart skörda eget.
FOTO: MOSTPHOTOS HEMMAODLA. Med vatten, ljus och tålamod kan du snart skörda eget.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden