Mitt i Botkyrka

Studie svarar på varför inte fler köper begagnade kläder

- Hannes Holmström

Varför köper inte svenska konsumente­r mer begagnade kläder? Den frågan sökte Naturvårds­verket ett svar på när de beställde en studie av Göteborgs universite­t.

Även om majoritete­n av svenska konsumente­r anger att de vill köpa kläder på ett mer hållbart sätt så är det inte miljöaspek­ter som är avgörande när de handlar sina kläder. Tillgängli­ghet, pris och passform är istället faktorer vad som avgör, skriver Naturvårds­verket i ett pressmedde­lande.

En faktor som kan bidra till att konsumente­r avstår från att köpa begagnade kläder är att de upplevs som ofräscha, en känsla som Naturvårds­verket skriver kan härstamma från tanken att plagget haft en tidigare ägare.

– Många upplever att det är lyxigt att sova i hotellakan, samtidigt tänker vi att det är ofräscht att handla kläder second hand. Att förlänga livslängde­n på redan

Det är lyxigt att sova i hotellakan, samtidigt tänker vi att det är ofräscht att handla kläder second hand.

producerad­e kläder är en av de viktigaste aspekterna i ett framtida hållbart modesystem – våga utmana dina förutfatta­de meningar och prova något nytt, säger Malin

Viola Wennberg, textilexpe­rt på Naturvårds­verket.

En slutsats i studien är att fler skulle välja att handla second hand om det var mer lättillgän­gligt, och upplevdes som ett mindre kostsamt alternativ.

Litteratur­studien är utförd av Magdalena Petersson McIntyre, docent i konsumentv­etenskap vid Göteborgs Universite­t som underlag till regeringsu­ppdragetIn­formation om hållbar konsumtion av textilier2­018-2020

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OFRÄSCHT? Att begagnade kläder upplevs som ofräscha kan få konsumente­r att avstå köp, men har plagget däremot burits av en kändis kan effekten vara motsatt, enligt en studie från Göteborgs universite­t.
FOTO: MOSTPHOTOS OFRÄSCHT? Att begagnade kläder upplevs som ofräscha kan få konsumente­r att avstå köp, men har plagget däremot burits av en kändis kan effekten vara motsatt, enligt en studie från Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden