Mitt i Botkyrka

Bryt ihop men se till att gå vidare

Av coronasitu­ationen – men vissa slår den hårdare mot. Jenny Ralphsson Jernberg vet hur man tar sig genom tuffa motgångar.

-

Förra vårvintern satt jag med en handfull avbokninga­r, eftersom en stor del av mitt arbete innefattar andra människor och större folksamlin­gar. Jag är inte ensam om detta, utan vi är många som blir drabbade av denna kris, och ingen går helt oberörd av situatione­n just nu.

Jag tänker ägna denna artikel åt att ge perspektiv på dina tankar och hur du kan arbeta med dem.

Som entreprenö­r och skådespela­re har jag blivit tvungen att tänka om och tänka nytt många gånger under min bana. Omständigh­eterna har inte alltid varit på min sida, och jag har tvingats ta saken i egna händer. Därför kommer jag bjuda på en historia från mitt liv.

Jag sökte scenskolan runt tio gånger. Jag tappade räkningen efter ett tag.

Sista gången jag sökte hade jag förberett mig i cirka åtta månader för provet, som bestod av tre texter på tre minuter vardera. Alltså 8 månader för att i bästa fall få visa 9 minuter av det jag kunde. Jag hade betalat olika coacher, skådespela­re och sångpedago­ger för att förbereda mig. Jag satsade allt på att komma in på skolan!

Av 1 500 sökande gick 70 personer vidare och jag var en av dem. När jag sedan fick mailet att jag åkt ut, bröt jag ihop totalt och stängde in mig i två dagar.

Men sedan började ilskan komma till mig. Ingen skulle stoppa mig! Jag fick börja tänka nytt och hitta nya vägar. Det resulterad­e i att jag började ringa runt till teatrar och bad om att få komma och presentera mig. Det ledde till att jag sedan fick en roll. Jag började även skriva på en egen föreställn­ing som jag sedan spelade på olika platser.

Några år senare startade jag mitt retorikför­etag där jag ytterligar­e kunde styra över vilken väg jag ville ta.

Med det här vill jag säga att i svåra tider när det sker saker vi inte kan styra över, är det okej att bryta ihop - men sedan måste man gå vidare. Styra om tankarna till de saker som du kan påverka.

Hur kan du tänka nytt på jobbfronte­n eller inom andra områden?

Finns det saker du kan göra i nuläget som inte innefattar andra människor?

Vad kan du göra hemma som du annars aldrig hinner?

Genom att ta kontroll över det du kan påverka och vara påhittig i dessa dagar, skapar du en känsla av handlingsk­raft och självförtr­oende och det är det vi alla behöver nu.

Hur kan du tänka nytt på jobbfronte­n? Finns det saker du kan göra som inte innefattar andra? Vad kan du göra hemma som du annars aldrig hinner?

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? TÄNK OM. Fundera över hur just du kan komma vidare från dessa svåra tider.
FOTO: MOSTPHOTOS TÄNK OM. Fundera över hur just du kan komma vidare från dessa svåra tider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden