Mitt i Botkyrka

”Avfallshan­tering borde inte få privatiser­as.”

- Pehr Arte, medborgare

Till Ebba Östlin (S) och andra ansvariga på kommunen:

Jag är så arg och bedrövad över det som sker nu i Kagghamra soptipp. Jag sover alltid med öppet fönster, men de senaste veckorna har det inte gått eftersom det kommer en sur och obehaglig rökdoft från Kagghamra. Luften gör också att det kliar i ögonen och den ger huvudvärk. Nu uppmanas vi dessutom att vara inomhus, för att det är för farligt att vara ute och andas in detta. Detta måste få ett slut snarast. Så här kan vi inte ha det.

Hur är detta överhuvudt­aget möjligt? Hur kan vi tillåta privata aktörer att ”leka affär” med allas vår viktigaste resurs och nödvändigh­et, vår luft och vårt vatten? Batteriska­ndalen i Örebro gav enbart mellan 1–3 års fängelse för de inblandade, vilket är skrattreta­nde. Att förstöra allas vår luft, mark och vatten måste vara ett betydligt allvarliga­re brott än så. Varför inte börja på 10 år? Ska man sedan som privat aktör överhuvudt­aget få bedriva sophanteri­ng med giftigt byggmateri­al? Då får man antingen lägga upp en bankgarant­i på flera 100 miljoner kr, för eventuell framtida skadesaner­ing eller så slutar vi helt att ”leka affär” när det kan få dessa obehagliga konsekvens­er.

Här måste vi nu tänka till ordentligt och dessutom se till att detta inte händer igen. Vi borde alltså snarast förändra de lagar och regler som gör det möjligt att privata aktörer, utan någon större risk för fängelse eller böter, kan bete sig på detta sätt – det får vara färdiglekt nu. Dags för de vuxna att komma tillbaka in i rummet och ta sitt ansvar. Nu vet vi med råge hur människor kan bete sig för att tjäna pengar.

Jag anser att skola, vård, omsorg, kommunikat­ioner och även avfallshan­tering, är några av samhällets viktigaste hörnstenar och dessa får inte fortsätta att privatiser­as, utan borde alltid skötas av allmännytt­an med alla medborgare­s bästa i fokus.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? RÖK. Branden i avfallshög­arna i Kagghamra borde inte ha varit möjlig, menar insändarsk­ribenten.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN RÖK. Branden i avfallshög­arna i Kagghamra borde inte ha varit möjlig, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden