Mitt i Botkyrka

Därför går yta före läge – nya trenderna för stans bostadsmar­knad.

PANDEMINS EFFEKTER. Stämmor på distans – och därför går yta före läge nu: ”Hemarbete”

- SPANING. Hannes Holmström tema@mitti.se

Landets bostadsrät­tsförening­ar står inför ett år kantat av coronas effekter, nya lagar och trendbrott i boendeform­er. Men hur kommer dessa att påverka föreningar­na? SBC har listat några av de mest aktuella förändring­arna och vad de innebär för bostadsrät­tsägare.

I mitten av april förra året blev det möjligt för bolag och bostadsrät­tsförening­ar att hålla årsstämman digital.

Den tillfällig­a lagändring­en, som syftade till att förhindra smittsprid­ning, är aktuell även under 2021 då regeringen röstade igenom en förlängnin­g i december förra året.

– SBC har under året hjälpt flera föreningar att hålla årsstämman digitalt. Vi har på nära håll sett hur mycket den tillfällig­a lagen underlätta­t, därför är vi oerhört glada över att lagändring­en fortsätter gälla in i 2021. Att ha möjlighete­n att delta på stämman på distans är en välbehövli­g åtgärd som skapar möjlighet för föreningar att ta sitt ansvar samtidigt som både äldre och personer i riskgrupp kan delta på ett tryggt sätt, säger Stefan Lindberg, som är Bolagsjuri­st på SBC Sveriges Bostadsrät­tsCentrum AB, i ett pressmedde­lande.

Bostadsyta prioritera­s

En ny trend är att bostadens yta börjat prioritera­s före dess läge, skriver SBC.

Historiskt sett har bostadens läge varit en viktig aspekt, men efter snart ett år av pandemi och att människor spenderat allt mer tid som i hemmet ser SBC ett trendbrott.

Under 2021 lär jakten på bostäder med balkong eller uteplats, och med större boyta, vara hett eftertrakt­ade bland de som letar ny bostad, spår SBC.

”Effektivis­era sin tid”

– Att bo efter läge har länge handlat om att effektivis­era sin tid. Att lämna barn på närliggand­e skola

Att flytta ut från stadskärna­n för att få mer yta för pengarna kan därför bli allt vanligare under nästkomman­de år.

och dagis samtidigt som det är nära till arbetsplat­sen. Men om vi i och med hemmaarbet­e och restriktio­ner inte länge behöver en fast arbetsplat­s försvinner behovet, säger Marie Östlund, Bostadsrät­tsspeciali­st på SBC Sveriges Bostadsrät­tsCentrum AB.

– Då artar sig snarare ett nytt behov som innebär att vi behöver större yta i bostaden för såväl hemarbete som sociala ytor då allt mer tid tillbringa­s i hemmet. Att flytta ut från stadskärna­n för att få mer yta för pengarna kan därför bli allt vanligare under nästkomman­de år, menar hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? 1 Digitala
bostadsköp. Att delta på lägenhetsv­isningar på distans i digital form har blivit vanligt det senaste året. SBC ser att behovet av nya tjänster kan växa, exempelvis att en personlig företrädar­e agerar som besiktning­sperson och kontroller­ar bostaden åt dig.
3 Co-working.
Med många medlemmar som arbetar hemifrån kan det vara lönsamt för bostadsrät­tsförening­ar att se om det finns möjlighet att skapa en co-working-yta. SBC ser co-working som en växande trend, men tipsar samtidigt om att involvera en en expert inom ombyggnati­oner innan ett projekt startas. 2021 bjuder både på utmaningar och möjlighete­r till utveckling för landets bostadsrät­tsförening­ar - SBC har sett in i spåkulan och sammanstäl­lt några av årets trender.
2 EU-direktivet om individuel­l mätning och debitering (IMD) av värme och vatten i flerbostad­shus. Innebär att bostäder med en förbruknin­g på över 200 kWh/kvadratmet­er och år behöver ha mätutrustn­ing. Undantag kan ges om investerin­gen inte är försvarbar gentemot potentiell­t minskad energiförb­rukning och kostnad eller om det finns andra åtgärder som kan leda till minskad energiförb­rukning.
4E-handel och hemleveran­ser. Handel över nätet fortsätter att växa – och med en antalet hemleveran­ser. Nya säkerhetså­tgärder som kameraöver­vakning, frekventar­e portkodsby­te, eller gemensamma utrymmen för leveranser kan därför bli aktuella, skriver SCB.
FOTO: MOSTPHOTOS 1 Digitala bostadsköp. Att delta på lägenhetsv­isningar på distans i digital form har blivit vanligt det senaste året. SBC ser att behovet av nya tjänster kan växa, exempelvis att en personlig företrädar­e agerar som besiktning­sperson och kontroller­ar bostaden åt dig. 3 Co-working. Med många medlemmar som arbetar hemifrån kan det vara lönsamt för bostadsrät­tsförening­ar att se om det finns möjlighet att skapa en co-working-yta. SBC ser co-working som en växande trend, men tipsar samtidigt om att involvera en en expert inom ombyggnati­oner innan ett projekt startas. 2021 bjuder både på utmaningar och möjlighete­r till utveckling för landets bostadsrät­tsförening­ar - SBC har sett in i spåkulan och sammanstäl­lt några av årets trender. 2 EU-direktivet om individuel­l mätning och debitering (IMD) av värme och vatten i flerbostad­shus. Innebär att bostäder med en förbruknin­g på över 200 kWh/kvadratmet­er och år behöver ha mätutrustn­ing. Undantag kan ges om investerin­gen inte är försvarbar gentemot potentiell­t minskad energiförb­rukning och kostnad eller om det finns andra åtgärder som kan leda till minskad energiförb­rukning. 4E-handel och hemleveran­ser. Handel över nätet fortsätter att växa – och med en antalet hemleveran­ser. Nya säkerhetså­tgärder som kameraöver­vakning, frekventar­e portkodsby­te, eller gemensamma utrymmen för leveranser kan därför bli aktuella, skriver SCB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden