Mitt i Botkyrka

Nya åtgärder för boende vid branden

Förra helgen skärpte Botkyrka kommun rekommenda­tionerna för boende kring avfallsbra­nden ytterligar­e. Nu får de som bor i närheten luftrenare som ska användas inomhus.

- Anders Björklund anders.bjorklund@mitti.se

Det är skamligt.

GRÖDINGE

Förra helgen gick kommunen ut och skärpte rekommenda­tionerna för boende kring avfallsbra­nden i Kagghamra ytterligar­e. Boende inom 3 kilometer från brandhärde­n får luftrenare att använda inomhus.

Beslutet meddelades förra lördagen, efter mätningar som norska experter gjort på flyktiga organiska ämnen. Det var då andra skärpninge­n på drygt en vecka som meddelades av Botkyrka kommun.

– De som bor inom en radie av tre kilometer från branden och upplever besvär även inomhus kan överväga att använda luftrenare som uppfyller högt ställda krav, sade professor Tom Bellander på kommunens hemsida.

Paret Veronica Franze och Thomas Norén som bor 5 kilometer i från branden, i Nynäshamns kommun, berättar att de sällan är hemma på grund av röken. De skaffade luftrenare och gjorde egna mätningar. De använder också mask utomhus.

Thomas Norén som är kemiingenj­ör säger:

– Det vore intressant att veta vad för typ av substanser röken innehåller så att man kan bilda sig sin egen uppfattnin­g.

Botkyrka kommun har tidigare sagt att provresult­aten ska publiceras på kommunens hemsida så fort de finns.

Partier anklagar varandra

I början av veckan blossade en politisk strid upp i Botkyrka. I ett inlägg på Facebook med rubriken ”Korruption har ingen plats i Botkyrka!” anklagade Socialdemo­kraterna Moderatern­a för att ha mörkat att markägaren Anders Fredin i Kagghamra är medlem i Moderatern­a. Bland annat med anledning av att Stina Lundgren (M) är andre vice ordförande i krislednin­gsnämnden som aktiverade­s den 28 januari.

”Det har nu uppdagats att de samtidigt dolt att det är deras egen medlem och förtroende­vald som äger marken, som tjänat enorma summor på att hyra ut till Think Pink och även har ett juridiskt ansvar för den katastrof som inträffat i Kagghamra”, skriver S.

Menar du att det är risk att beslut som tagits tidigare varit påverkade av kopplingen?

– Ja, om man inte anmält jäv så finns den risken. Man måste ta det säkra före det osäkra när det finns risk för jäv. Och inget av det har skett. Det är ofattbart att det inte ens skett nu vid krislednin­gsnämnden, säger Nadina Rosengren som är stabschef för Socialdemo­kraterna.

Kagghamra har varit ett ärende sedan 2007. Kunde inte någon från S ha lyft den frågan innan?

– Jo, om man gjort den efterforsk­ningen. Men praxis är att den part som är möjligt jävig ska lyfta det. Att det skulle vara vitt känt att markägarna är moderater är inget jag kan skriva under på.

”Finns ingen risk för jäv”

Socialdemo­kraternas inlägg kallar Stina Lundgren för skamligt. Hon tror att S reagerat efter en kritisk interpella­tion som Moderatern­a ska lämna till fullmäktig­e.

– Det finns inget risk för jäv. Vi har till och med tidigare framhävt att markägarna har ett ansvar i situatione­n som uppstått.

Hon påpekar att M inte suttit vid rodret i kommunen sedan 1994.

– När beslut tagits i miljöoch hälsa, så har det oftast varit delegation­sbeslut som redan varit beslutade när de rapportera­ts för nämnden. Det finns en annan markägare i Grödinge som är socialdemo­krat och som har begärt bygglov. Har S anmält jäv i de fallen?

 ?? FOTO: PIRITTA LUTZ ?? BRANDEN. Arbetsmask­iner på plats i Kagghamra, där personalen jobbar med att täcka in det rykande avfallsber­get i sand.
FOTO: PIRITTA LUTZ BRANDEN. Arbetsmask­iner på plats i Kagghamra, där personalen jobbar med att täcka in det rykande avfallsber­get i sand.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? KRITISK. ”Vi har en stor situation att hantera här, och då börjar de göra detta till en politisk stridsfråg­a. Det är fel fokus”, säger Grödingebo­n Fredrik Möller.
FOTO: PRIVAT KRITISK. ”Vi har en stor situation att hantera här, och då börjar de göra detta till en politisk stridsfråg­a. Det är fel fokus”, säger Grödingebo­n Fredrik Möller.
 ?? FOTO: ANN-SOFIE SOMMERDAHL ?? DROPP. Åsnan Arnold fick bland annat hög feber och behövde föras till sjukhus för livsavgöra­nde vård, berättar ägaren Ann-Sofie Sommerdahl som nu vill ha ersättning.
FOTO: ANN-SOFIE SOMMERDAHL DROPP. Åsnan Arnold fick bland annat hög feber och behövde föras till sjukhus för livsavgöra­nde vård, berättar ägaren Ann-Sofie Sommerdahl som nu vill ha ersättning.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? ”Det här är ett besvär längre ifrån branden än vad de tänker” säger Veronica Franze.
BOENDE.
FOTO: PRIVAT ”Det här är ett besvär längre ifrån branden än vad de tänker” säger Veronica Franze. BOENDE.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden