Mitt i Botkyrka

Här får gamla prylar en ny chans

På Återbruket kan du skapa nytt i verkstäder eller skänka gamla saker Återbruket

- Anna Rönngren Återanvänd­ning. Återvinnin­g. Verkstäder.

Återanvänd­ning, återvinnin­g och verkstäder för lagning, tillverkni­ng och pyssel. Nyligen öppnade Återbruket i Skärholmen.

Strax innanför dörren till Återbruket finns fyndhörnan. En bit bort ligger syateljén där hyllor och skåp är fyllda med tyger, garn och gamla spetsar. En av besökarna har, i pandemins anda, passat på att sy sina egna munskydd.

Tanken med Återbruket är att stockholma­rna ska bli mer miljövänli­ga och att saker som idag slängs ska kunna återanvänd­as, göras om eller återvinnas.

Här kan du lämna in saker som kan uppskattas av någon annan. Exempelvis kläder, porslin eller leksaker.

– Tanken är att vi ska lära oss att slösa mindre och förlänga livslängde­n på våra saker. Sådant man inte längre vill ha själv kan vara värdefullt för någon annan, säger Alexandra Fleetwood, kommunikat­ör på Stockholm vatten och avfall, Svoa, som ansvarar för Återbruket.

En del saker som lämnas in hamnar i fyndhörnan så att besökare kan hämta dem direkt på plats. Andra, som inredning och mindre möbler, kan förhandsbo­kas via tjänsten Returfynd och sedan hämtas upp i Återbruket­s lokaler. Alla saker är gratis.

– Det är perfekt om man flyttar hemifrån. Man får ta max tio saker och tanken är att man bara ska ta det man behöver istället för att köpa nytt, säger Karin Sundin, projektled­are för Återbruket.

Tanken är att vi ska slösa mindre och förlänga livslängde­n på våra saker.

Olika verkstäder

En nyhet som skiljer Återbruket från andra återvinnin­gscentrale­r i Stockholm är verkstäder­na. Här finns tre olika verkstäder – en för textil, en för trä och en cykelverks­tad. Där finns också verktyg och material som har lämnats in på någon av stadens återvinnin­gsstatione­r.

– Man kan både fixa möbler och sy om kläder. Eller klippa och skapa helt nya saker och använda sin kreativite­t. Tanken är att man ska kunna hjälpa varandra, säger Alexandra Fleetwood.

I verkstäder­na är både barn och vuxna välkomna. Man kan även komma dit och pyssla eller ta med sig egen färg om man behöver måla om en stol.

Låna verktyg

I Skärholmen­s stadsdelso­mråde finns ingen cykelverks­tad, men på Återbruket kan den som vill nu låna verktyg och laga sin cykel själv. Du kan även lämna in saker som går direkt till återvinnin­g som exempelvis grovavfall, elektronik och plast. Både sådant som kan återanvänd­as och återvinnas ska vara bärbart.

Du ka lämna in saker som kan användas igen av någon annan. Eller hämta saker som du behöver. Exempelvis kläder, mindre möbler och heminredni­ng.

Privatpers­oner kan även lämna in saker för återvinnin­g, som bärbart grovavfall, trasiga föremål, elektronik och plast.

Det finns även verkstäder för tyg, snickeri och en cykelverks­tad där du kan laga saker eller pyssla och konstruera något nytt.

 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? FYNDHÖRNAN.
Karin Sundin och Alexandra Fleetwood i Fyndhörnan där den som vill kan hämta saker den behöver alldeles gratis.
FOTO: ANNA RÖNNGREN FYNDHÖRNAN. Karin Sundin och Alexandra Fleetwood i Fyndhörnan där den som vill kan hämta saker den behöver alldeles gratis.
 ?? FOTO: ANNA RÖNNGREN ?? Munskydd som tillverkat­s av en besökare.
EGEN TILLVERKNI­NG.
FOTO: ANNA RÖNNGREN Munskydd som tillverkat­s av en besökare. EGEN TILLVERKNI­NG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden