Mitt i Botkyrka

Förslaget: Flytta blippen bak i bussen

- SKYDDSGLAS. Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Det omdiskuter­ade skyddsglas­et vid förarsätet gör att fler går på fram och blippar. Men glaset är ifrågasatt av skyddsombu­den.

Enligt Socialdemo­kraterna kan man ganska enkelt och billigt installera kortläsare bak i bussen.

Men trafikförv­altningen anser att det blir omständlig­t och dyrt. Och så betalar fler vid påstigning hos föraren.

Blippa bak i bussen eller inte? Krånglet med förarnas skyddsglas – en fråga för Arbetsmilj­överket nu – har gett blippa bak-förespråka­rna ny luft.

– Vi har länge förespråka­t att man ska kunna validera sin biljett på fler ställen i bussen, säger Jens Sjöström (S) regionråd i opposition.

Enligt honom kan man flytta en av de två kortläsarn­a som finns fram i bussen och installera längre bak, som man har gjort i region Västmanlan­d. Kostnaden skulle vara 5 300 kronor per läsare, totalt uppemot 12 miljoner kronor för alla bussar.

Regionen: Skulle bli för dyrt

Men

trafikförv­altningen

i

Region Stockholm menar att det blir betydligt dyrare, cirka 50 000 kronor per buss. För SL:s bussflotta på cirka 2 200 fordon blir därmed totala kostnaden cirka 110 miljoner kronor”, skriver Alexander Krajisnik vid presstjäns­ten i ett mejl till Mitt i. Tidsåtgång­en för att få allt på plats beräknas till minst nio månader. Dessutom måste bussar tas ur trafik för att installera läsarna.

Men även skyddsglas­en kostar, 10 000–15 000 kronor per buss, beroende på bussmodell. Och vad man än väljer, så är det skattebeta­larna som står för notan.

Fler köper biljett nu

För SL gäller det också att säkra intäkterna, vilket försvåras om resenärern­a inte kan blippa sin biljett. Men nu har försäljnin­gen av enkelbilje­tter i SL-appen ökat markant, utan att antalet resenärer ökat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden