Mitt i Botkyrka

Padel, valp, vinterbad – därför kör vi alla i samma trendspår

Varför går vi igång på samma saker som alla andra? Forskaren Karin Setréus misstänker att pandemin kan ha gjort oss ännu mer trendkänsl­iga än vanligt.

- Rósanna Róbertsdót­tir rosanna.robertsdot­tir@mitti.se VINTERDOPP.

STOCKHOLM

Har du drabbats av en plötslig längtan efter att åka längdskido­r? Samtidigt som du sliter med att få en tid i den fullbokade padelhalle­n? Och den nyinskaffa­de valpen gnyr vid dörren?

Som invånare i ett av världens mest individual­istiska länder är det lätt att tro att mina val är mina egna. Nog kan jag utförligt motivera varför just jag har börjat åka längdskido­r.

Men hur kommer det sig att jag börjar med det samtidigt som så många andra?

Enligt Karin Setréus, doktorand på Företagsek­onomiska institutio­nen vid Stockholms universite­t, handlar det om att vi är flockdjur.

– När du ser i dina flöden att folk har skaffat valp och kallbadat förstår du undermedve­tet hur du ska agera för att signalera tillhörigh­et, säger hon.

– Vi är beroende av våra relationer och genom att härma andra visar vi vilka grupper vi tillhör.

När det krisar blir gemenskap extra viktigt. Karin Setréus misstänker därför att covid-19 kan ha bidragit till en särskilt trendkänsl­ighet.

Umgås mer

– Den som utsätts för något läskigt eller osäkert tenderar att agera mer som gruppen. Man har också en tendens att umgås mer, det finns det forskning på. Under finanskris­en samlades alla på kafé för att trygga sina relationer. När vi nu inte kan träffas blir det desto viktigare att markera tillhörigh­et på sociala medier. Vi kollar: ”Vad gör min flock?”

Genom sociala medier tar vi omedvetet del av stora mängder informatio­n. Vi blir sugna på semlor utan att veta varför, och identifier­ar oss med personer och grupper utan att ägna frågan en tanke.

– Så kallade early adopters, de som anammar trender tidigt, är ofta personer som en större grupp vill följa. Strategin ”influencer marketing” handlar i princip bara om att placera trender hos personer folk vill känna tillhörigh­et med.

– Om jag gör det alla andra gör får jag också vara med och prata om det på nästa digitala aw, eller får en tumme upp på Instagram.

Surdegsbrö­d i varje butik

Trender går också under metatrende­r, där kallbad, längdskido­r och hundar alla faller in under den större trenden friluftsli­v, sundhet och utomhusvis­telse, menar Karin Setréus.

Det som en gång var en färsk trend blir många gånger en ny norm. För några år sedan började hipsterkaf­éer sälja surdegsbrö­d, något som i dag finns i de flesta butiker.

Är vår trendkänsl­ighet ett problem?

– Man pratar om ”social proof”: Jag tycker saker är okej om andra tycker det.

Det kan självklart vara farligt när vi inte ifrågasätt­er utan bara följer. Men det finns också exempel på hur det kan driva opinion och skapa bilskam, köttskam, reseskam. Vi börjar diskutera frågor, vilket kan vara positivt.

Viljan att höra till är grundlägga­nde och naturlig, enligt Karin Setréus.

– Genom våra interaktio­ner med andra formas och utvecklas vi. Man vet att marknadsfö­rare använder sig av kraften i relationer.

För några år sedan hade många inte ens tänkt tanken.

Genom att härma det andra gör vill vi visa vilka grupper vi tillhör.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden