Mitt i Botkyrka

Brandröken från avfallsber­get har minskat.

- Anders Björklund

Arbetet med att täcka över de brinnande avfallshög­arna i Kagghamra är i slutskedet. ”Rökutveckl­ingen har avstannat betydligt”, säger Max Ekberg som är tillförord­nad räddningsc­hef på Södertörns brandförsv­arsförbund.

Tidigare i veckan räknade brandkåren med att entreprenö­rernas maskiner som jobbat med att täcka den brinnande avfallshög­en skulle vara färdiga att lämna Kagghamra på fredagen vecka 7.

Framöver kommer brandkåren informera både markägare och konkursför­valtaren för bolaget som haft avfallsver­ksamheten i Kagghamra om vad som gjorts.

– Vi kommer också att informera om de risker som kvarstår. När något brunnit bildas nya ämnen som kan vara miljöfarli­ga och det är fortfarand­e risk för lakvatten från högen när det regnar eller snö smälter, säger Max Ekberg.

Hur ska de fortsätta?

– Bedriver man sådan här verksamhet så ska man känna till risker och hur man hanterar detta. Det är upp till markägare och konkursför­valtare att fördela det arbetet, säger Max Ekberg.

”Snabb effekt”

Boende i närområdet gläds över den minskade rökutveckl­ingen. En av dem är Fredrik Möller som bor i Hästhagen. Samtidigt efterlyser han svar på frågor boende ställt sedan länge. Det gäller bland annat hur kommunens tillsyn av Kagghamra sett ut sedan 2016.

– Hur ser planen ut för att få bort högarna? Kommunen har svarat att de ska utkräva skadestånd. Men när kommer högen vara borta? Den är inbakad nu men innehåller fortfarand­e miljögifte­r som påverkar mark och vatten.

 ??  ??
 ??  ?? NY FAS. ”Efter täckningen går vi in i ett skede där vi sätter avfallshög­en under bevakning för att se att sandtäckni­ngen fortsätter fungera”, säger Max Ekberg på brandkåren.
NY FAS. ”Efter täckningen går vi in i ett skede där vi sätter avfallshög­en under bevakning för att se att sandtäckni­ngen fortsätter fungera”, säger Max Ekberg på brandkåren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden