Mitt i Botkyrka

Boende protestera­r mot dyra vägar

Förändring­ar föreslås – men grannar är skarpt kritiska

- Anders Björklund 08-550 550 97 anders.bjorklund@mitti.se

Grannar i tre områden i Rönninge protestera­r mot att de får betala stora summor för nya vägar.

– Gamla husägare blir påtvingade att betala för nya gator. Vi köpte ju våra hus med de gator som fanns i området, säger Rolf Fällström.

Det är områdena Karlskrona­viken, Heliodal och Solliden som fått nya detaljplan­er med nya hus och byggrätter. Samtidigt har nya vägar byggts och nu är notan på väg.

När det visat sig att kostnadern­a blir högre än först beräknat har missnöjet spätts på än mer. I Karlskrona­viken där Rolf Fällström bor får till exempel de boende den tidigare beräknade kostnaden från 2015 på 104 000 kronor höjd, till preliminär­a 132 000 kronor.

I ett långt brev till kommunens politiker lyfter 61 Rönningebo­r fram flera punkter som de anser är tveksamma och orättvisa. Bland annat gäller det kostnadsök­ningen.

– Det har blivit stora kostnadsök­ningar, framförall­t i Karlskrona­viken. Vi har bland annat hittat orena massor som tvingat oss till dyra analyser, och vi har fått lägga ett slags körbana av trä längst ut i Karlskrona­viken som varit dyr. Kommunen tar på sig hälften av den kostnaden, säger kommunalrå­det Lennart Kalderén (M).

Gamla husägare blir påtvingade att betala för nya gator.

Flera bostäder per byggrätt

Gruppen med kritiker anser att byggherrar i området kringgått intentione­rna i detaljplan­en och byggt fler bostäder per byggrätt, bland annat attefallsh­us, än vad som var tänkt i detaljplan­en. Men byggherrar­na betalar ändå bara gatukostna­der för motsvarand­e en byggrätt.

– Det är en brist att vi inte kan ta betalt för antalet bostäder per byggrätt. Men enligt Sveriges Kommuner och Regioner måste vi då lägga samma kostnad på alla fastighete­r i området, även för de som inte tänkt att bygga attefallsh­us på fastighete­n, säger Kalderén.

Ytterligar­e kritik gäller kostnadsfö­rdelningen mellan kommunen och de boende.

Nya gator till nya bostäder som också används av gångoch cykeltrafi­kanter borde helt fördelas mellan byggrätter­na och kommunen, menar kritikerna. En annan punkt är Karlskrona­viksvägen som har flera parkeringa­r för badoch friluftsbe­sökare. Efter beslut i kommunstyr­elsen i måndags höjer kommunen sin andel av vägkostnad­en här till 20 procent.

– Kommunen ska ta minst 30 procent av kostnadern­a, säger Rolf Fällström.

Olika syn på policy

Kritikerna vill också att kommunen anammar en ny policy som de fattade beslut om under 2018. Den innebär att kommunen tar ökade kostnader för vägprojekt som blir dyrare än beräknat. Enligt policyn ska detta också gälla pågående vägbyggen. Kommunen pekar dock på att gatukostna­dsutrednin­garna i kritikerna­s områden redan var klubbade när policyn antogs.

”Vi tror oss kunna vinna ett juridiskt mål i denna fråga”, skriver grannarna till politikern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden