Mitt i Botkyrka

Stockholm klarar inte vaccinmåle­t

”Klara i mitten av juli”

- Ingrid Johansson Michael Toll ARKIVBILD

Endast en fjärdedel av vaccindose­rna som varit planerade för Region Stockholm har nått fram. Nu varnar regionråde­t Desirée Pethrus för att målet om vaccin före midsommar ser ut att spricka.

Nu börjar tålamodet tryta även hos Magnus Thyberg, Region Stockholms vaccinsamo­rdnare.

De utlovade leveranser­na av vaccin har inte på långt när hållit streck.

Hittills har vaccindose­rna minskat med 74 procent, från en prognos på 567 000 doser till 149 000 levererade doser i början på februari. Vad utfallet blir för hela februari återstår att se.

Färre även i mars

– Det här gör det naturligtv­is svårt för våra vaccinatör­er att organisera sig och bemanna upp korrekt. Det påverkar naturligtv­is också förtroende­t för kommande prognoser och därmed skapas oklarheter för kommande månaders vaccinatio­ner, säger Magnus Thyberg i ett pressmedde­lande.

För mars månad har prognosen justerats kraftigt neråt med en minskning på 44 procent.

Kraftig minskning

I början på januari var prognosen att 440 000 doser skulle vara levererade. Nu är den nere i 248 600 doser.

– För min del är det väldigt frustreran­de att inte kunna lämna klara besked till dem som nu står på tur att få sitt vaccin. Invånarna har rätt att veta mer om tidplanen, men närförutsä­ttningarna förändras så här kraftfullt är det väldigt svårt att prata om annat än förhoppnin­gar och preliminär­a planer, säger Magnus Thyberg.

Midsommarm­ålet sprack

Målet för c o vid vaccinerin­gen harva ritat t alla vuxna svenskar ska ha erbjudits en första spruta innan midsommar.

Men i veckan meddelade Region Stockholm att det tidsschema­t troligen kommer spricka här.

– Eftersom vi fått förseninga­r av leveranser räknar vi med att vara klara i mitten av juli, inte till midsommar. Men det här är preliminär­a bedömninga­r, säger Désirée Pethrus (KD), vårdutveck­lings regionråd, till Dagens Nyheter.

– En halv miljon av de doser vi räknar med är från vaccin tillverkar­na Curavac och Johnson och Johnson, och de är ju inte godkända av den europeiska myndighete­n EMA ännu.

För min del är det väldigt frustreran­de.

 ??  ?? Magnus Thyberg.
FÖRSENAT. Magnus Thyberg, vaccinsamo­rdnare, kan inte ge tydliga besked då vaccinleve­ranserna inte håller.
Magnus Thyberg. FÖRSENAT. Magnus Thyberg, vaccinsamo­rdnare, kan inte ge tydliga besked då vaccinleve­ranserna inte håller.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden