Mitt i Botkyrka

Här knyts band mellan svenskar och nyanlända

Eldsjälarn­a bakom Starthjälp­en i Hägersten vill locka fler att engagera sig har ”Starthjälp­en – hjälp nyanlända i Hägersten” försett över 30 nyanlända familjer med kläder, möbler och annat nödvändigt. Nu vill gruppen fokusera på integratio­n. 33 familjer

- Märta Lefvert VÄNNER. Genomgångs­boendet i De flesta De nyanlända De nyanlända Vuxna går I boendet

VÄSTERTORP

Det är en av februaris kalllaste dagar. Ann Lindqvist Alinder huttrar utanför en av lägenheter­na i modulhuset i Mellanberg­sparken, där nyanlända nu har flyttat in. I famnen bär hon en tårta.

En lätt knackning, och så öppnas dörren. Felix och Denise Mayele ler stort när de får syn på Ann.

– Hon var den första person vi lärde känna här i Sverige. Vi kom den 12 november och dagen efter fick vi kontakt. Det är bra att det finns så fina personer som hon och hennes vänner. Vi vill gärna lära känna fler, säger Felix Mayele på engelska till Mitt i.

Januari och februari är speciella månader för familjen Mayele. Den 25 januari fyllde sonen Jonathan 1 år, den 10 februari firade Felix och Denise sin 3-åriga bröllopsda­g, den 12 februari fyllde Felix år och den 17 februari var det 25 år sedan hans mamma dog.

– Jag lovade dem att baka en tårta och kom på det i förmiddags. Det blev lite stresssigt men nu är den här, säger Ann.

1 600 medlemmar

Ann Lindqvist Alinder är en av fem Hägerstens­bor bakom Facebookgr­uppen ”Starthjälp­en – hjälp nyanlända i Hägersten”. På bara ett par månader har de försett över 30 nyinflytta­de familjer med allt från möbler, kokkärl och porslin till skor, varma kläder och leksaker.

Gåvorna kommer från människor i området, som gått med i Facebookgr­uppen.

– Vi körde i gång strax före jul. Nu har vi 1 600 medlemmar. Det är helt otroligt, säger Tiia Ojala med eftertryck.

Tanken att göra en insats väcktes hos Tiia Ojala när hon såg barn gå runt i flip-flops vid modulhuset i slutet av förra året. Hon fick kontakt med Ann Lindqvist Alinder, som gått i samma tankar och redan börjat lära känna några av de nyanlända. Sedan kom arbetet snabbt i gång, och Maria Dahlberg, Lotta Saxe och Åsa Lindholm anslöt sig.

Tomma lägenheter

Det fanns mycket att göra. I de 54 lägenheter­na fanns inte mycket mer än madrasser och en del porslin och köksgeråd.

– Nästan allt som finns härinne har vi fått från Starthjälp­en. Soffan, sängen, tv-bänken, mattan och så vidare, säger Felix Mayele med en gest in mot lägenheten.

Familjen Mayele kom till Sverige som kvotflykti­ngar från Kongo-Kinshasa, via ett flyktinglä­ger i Uganda. Nu längtar Felix och Denise efter att lära sig svenska och att börja livet här. Också med det bidrar Starthjälp­en. Gruppen har sett till att familjerna i Västertorp fått svenska ”startvänne­r” och betonar att man gått in i en ny fas.

– Nu har de som bor här fått det mesta materiella de behöver. Nu vill vi framför allt bygga sociala broar. Vi vill fokusera på integratio­n, säger Tiia Ojala som välkomnar alla till de språkprome­nader som utgår från boendet varje torsdag klockan 18.

Start i Bredäng/Sätra

Eldsjälarn­a gläder sig också åt att Facebookgr­uppen Granne till Granne just startat i Bredäng-Sätra, med Starthjälp­en som förebild.

– Vår dröm är att få andra att engagera sig i andra boenden i området. Nu har det just hänt, säger Lotta Saxe.

Maria Dahlberg, Felix Mayele, Tiia Ojala med Jonathan i famnen, Denise Mayele, Ann Lindqvist Alinder och Lotta Saxe.

Mellanberg­sparken drivs av SHIS Bostäder. 33 av de 54 lägenheter­na är uthyrda. Under året ska alla fyllas.

som bor här är kvotflykti­ngar. Alla har permanent uppehållst­illstånd. 98 procent är familjer.

får bo i ett SHIS-boende i två år. Om behov finns kan tiden förlängas, till högst fem år.

Fler tips för dig!

Nu vill vi framför allt bygga sociala broar.

erbjuds bland annat boskola (om att sköta en bostad), bostadsväg­ledning och samhällsvä­gledning.

på SFI. För små barn finns stadsdelsf­örvaltning­ens introdukti­onsförskol­a Ellen i Fruängen.

arbetar en bovärd, lokalvårda­re och snart miljövärda­r.

 ??  ?? Felix Mayele har blivit god vän med (fr v) Ann Lindqvist Alinder, Lotta Saxe och Tiia Ojala från Starthjälp­en. Bilderna till höger: Denise Mayele med sonen Jonathan. Boendet rymmer 54 lägenheter.
PRATSTUND.
Felix Mayele har blivit god vän med (fr v) Ann Lindqvist Alinder, Lotta Saxe och Tiia Ojala från Starthjälp­en. Bilderna till höger: Denise Mayele med sonen Jonathan. Boendet rymmer 54 lägenheter. PRATSTUND.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ??
FOTO: CLAUDIO BRITOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden