Mitt i Botkyrka

6 av 10 kvinnor lider av trötthet – får ingen hjälp

- Love Lind tema@mitti.se

En vanlig och relativt lättbehand­lad orsak är järnbrist.

Nästan 6 av 10 kvinnor (59 procent) lider av trötthet – och många har gjort det under ett helt år eller mer, enligt en ny undersökni­ng.

Hälften av kvinnorna upplever dessutom att de är trötta de flesta av veckans dagar och att det påverkar deras dagliga liv.

Enligt undersökni­ngen, som är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Vifor Pharma, tas inte heller den omfattande och utbredda tröttheten på allvar av sjukvården.

4 av 10 kvinnor (40 procent) uppger att deras trötthet inte utreddes och var fjärde kvinna (24 procent) som sökt vård för sin trötthet upplever att de fått ett negativt bemötande.

Tas inte på allvar

– Det är inte bra att kvinnor som lider av ihållande trötthet känner att de varken tas på allvar eller får hjälp med sin situation, säger Jan Wesström,

överläkare på Kvinnoklin­iken vid Falu Lasarett i ett pressmedde­lande. Att känna ihållande och uttalad trötthet kan ha många orsaker, men en vanlig och relativt lättbehand­lad orsak är järnbrist.

Tidigare studier visar att nästan en tredjedel av kvinnorna i fertil ålder i Sverige lider av järnbrist.

Det är dock inte alltid lätt att själv upptäcka järnbriste­n och ibland har även sjukvården svårt att diagnostis­era patienter. 38 procent av kvinnorna som sökt vård för sin trötthet uppger också att järnbrist inte togs upp som en tänkbar orsak till tröttheten.

Kosten är viktig

Eftersom järnbrist många gånger leder till trötthet, håglöshet och nedstämdhe­t så är det viktigt att den upptäcks och behandlas.

En varierad kost är viktig för att förebygga järnbrist, men det räcker ofta inte för att kvinnor ska få i sig tillräckli­gt höga järnhalter.

Behöver järntillsk­ott

Ofta behövs ett tillskott av järn.

– Då symtomen vid järnbrist ofta kan vara diffusa eller förväxlas med andra hälsotills­tånd finns risken att många kvinnor i fertil ålder går runt och mår dåligt i onödan, säger Jan Wesström.

– Upplever man de typiska symtomen för järnbrist och kan inte koppla dem till någon logisk förklaring är mitt råd att ta kontakt med sin vårdcentra­l och be om att få sina järnvärden kontroller­ade. Läkaren kan sedan ordinera den behandling­sform som är bäst lämpad om det visar sig att behandling skulle behövas.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ORKESLÖS. Järnbrist kan göra dig trött.
FOTO: MOSTPHOTOS ORKESLÖS. Järnbrist kan göra dig trött.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden