Mitt i Botkyrka

Det visar mätningarn­a av brandröken i Kagghamra.

”Långsiktig påverkan på hälsan är mycket liten”

- Albin Tingstedt

Mätningarn­a som gjordes av brandröken från sopberget i Kagghamra visar att flera skadliga ämnen förorenade luften i området. Men det ska inte vara grund för långsiktig­a hälsoeffek­ter på männsikor, uppger Stockholms luft- och bulleranal­ys, SLB.

I samband med sopbranden i Kagghamra beslutade kommunen att kontroller­a vad som fanns i röken.

Resultatet från mätningarn­a visar förhöjda värden av bland annat koppar, bly, arsenik och kadium samt PAH. Den sistnämnda är ett cancerfram­kallande ämne som kan orsaka skador i arvsmassan.

– Det är förhöjda värden, men utifrån att det var under en relativt kort period så bedömer jag att risken för långsiktig påverkan på hälsan är mycket liten, säger professor Tom Bellander vid Centrum för arbets- och miljömedic­in, i ett uttalande.

Han var den som rådde kommunen att köpa luftrenare åt boende i området.

Mätningarn­a visar dock inga tecken på några förhöjda halter av nickel, kvicksilve­r eller andra tungmetall­er.

Om det här skett i ett annat land, hade man evakuerat.

Inga långsiktig­a effekter

Kommunen konstatera­r att inga av de här ämnena överskride­r årsmedelvä­rden, och därför bedömer man att risken för långsiktig hälsopåver­kan på boende i närområdet är mycket liten.

Nu är sophögen täckt av sand, och kommunen bedömer att partikelut­släppet har upphört, och att gaser och ångor har minskat drastiskt. Men för att säkerställ­a att det verkligen är så, kommer kommunen fortsätta att göra mätningar. Mätningar av mark och vatten pågår också.

Men Fredrik Möller, boende i området, är starkt kritisk till att den här rapporten kommer nu – tre månader efter att branden blossade upp på nytt.

– Min slutsats är att om det här skett i ett annat land, hade man evakuerat. Det var vad vi bad om under den tuffaste perioden, då gränsvärde­na var mycket högre än tillåtet och under så pass lång tid, säger han.

Vad vill du se från kommunen framöver?

– Det är många jordbruk runt omkring, med många sådder i markerna. Med de här halterna, får man skörda? Hur mycket av det här har runnit ut i Kaggfjärde­n? Inget av det får vi svar på.

 ?? FOTO: ANDERS BJÖRKLUND ?? RÖKIGT. Så här tät låg röken vid avfallshög­arna i Kagghamra tidigare i år. Nu har resultatet från luftmätnin­garna kommit.
FOTO: ANDERS BJÖRKLUND RÖKIGT. Så här tät låg röken vid avfallshög­arna i Kagghamra tidigare i år. Nu har resultatet från luftmätnin­garna kommit.
 ??  ?? Fredrik Möller.
Fredrik Möller.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden