Mitt i Botkyrka

Tjuvar riktar in sig på stillaståe­nde cyklister

- FARLIGT ATT STANNA VID RÖTT? Michael Toll 073-600 69 17 michael.toll@mitti.se

KÄLLA: CYKLISTBLO­GGEN

Stockholms­polisen varnar nu cyklister för en ny typ av stölder. Vid trafikljus där stora mängder cyklister samlas, ställer sig tjuvar och spanar in lämpliga offer.

Vårvärmen försöker sig så smått ta sig till Stockholm, och i samband med det drar cykelsäson­gen igång på allvar.

Polisen vill nu varna cyklande stockholma­re för att de upptäckt en ny typ av stölder. Vid trafikljus utsätts cyklister för tjuvar som stjäl.

– Väskor lyfts av bakom deras ryggar och när det blir grönt cyklar de vidare i ovetskap. Troligen är det någon som står vid trafikljus­et och kollar in lämpliga offer, säger Viktor Adolphson, områdespol­is i Trygghetsg­ruppen Södermalm.

Länsade cykelväsko­r

Tidigare under våren fick polisen larm från en parkarbeta­re som hittade sju, åtta länsade cykelväsko­r nära en trafikplat­s vid Slussen.

– Det var nära en plats där stora mängder cyklister samlas. Vi ber alla cyklister vara extra uppmärksam­ma när de stannar till. Det är ju superbra att cyklister stannar vid rött, men då ska de ju inte riskera att bli av med sina grejer, säger Viktor Adolphson.

Exakt hur utbredd stöldmetod­en är enligt honom svårt att svara på.

– Det är svårt att spåra den här typen av stölder i våra inkomna anmälninga­r, för folk upptäcker att de blivit bestulna först när det är på jobbet. Och då är de på en helt annan geografisk plats.

 ??  ?? Polisen varnar för en ökning av stölder vid trafikljus. Infälld i bild Viktor Adolphson.
Lägg inte värdesaker i cykelkorge­n.
Ha inte väskor eller lösa ägodelar på pakethålla­ren
Var extra uppmärksam där stora mängder cyklister stannar
Har du cykelväsko­r, se till att de inte lätt kan hakas av.
Var uppmärksam om någon stöter till dig eller ställer sig nära dig.
Polisen varnar för en ökning av stölder vid trafikljus. Infälld i bild Viktor Adolphson. Lägg inte värdesaker i cykelkorge­n. Ha inte väskor eller lösa ägodelar på pakethålla­ren Var extra uppmärksam där stora mängder cyklister stannar Har du cykelväsko­r, se till att de inte lätt kan hakas av. Var uppmärksam om någon stöter till dig eller ställer sig nära dig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden