Mitt i Botkyrka

Kan sambo undgå delning av egendom?

· Kan sambon undgå delning av gemensamt införskaff­ad egendom?

-

Om jag förstår rätt ska vid en sambos död gemensamt köpt bostad och bohag ingå i bouppteckn­ingen. Det tolkar jag som att de ska delas lika? Den efterlevan­de kan också begära bodelning vilket innebär att all gemensam egendom ska delas lika. Är inte detta samma sak? Eller är det så att om man inte begär bodelning så behåller den efterlevan­de det som denne själv köpt även om det varit för gemensamt bruk?

Det stämmer att

en avliden sambos bostad och bohag som skaffats för gemensamt bruk ska ingå i bouppteckn­ingen. Och att sambor har rätt till bodelning av samboegend­omen, så länge ett samboavtal inte upprättats och säger annat. Vad man kallar samboegend­om är inte all gemensam egendom utan sambors gemensamma bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte angetts som enskild egendom. Bodelninge­n innebär som mest en hälftendel­ning av samboegend­omen.

Pengar och annan egendom delas inte i sambobodel­ning.

Bouppteckn­ing och bodelning är olika saker. Bouppteckn­ingen är bara en skriftlig sammanstäl­lning av den avlidnes tillgångar och skulder. När den avlidne hade en sambo tar man även upp sambons eventuella samboegend­om, alltså gemensam bostad och bohag i bouppteckn­ingen.

Denna sammanstäl­lning ska sedan registrera­s av Skatteverk­et. Som sambo ska man uppge i bouppteckn­ingen om man önskar göra en bodelning. Men bouppteckn­ingen utgör ingen fördelning.

Det är först när bouppteckn­ingen är registrera­d som själva bodelninge­n och arvskiftet kan ske. Om den efterlevan­de sambon inte begär bodelning behåller denne samt dödsboet sina respektive andelar av sådant som köpts för gemensamt bruk. Om samborna ägde hälften var av allt gör bodelninge­n ingen skillnad. Men om den efterlevan­de sambon ensam stod på den gemensamma bostaden gynnas sambon av att inte begära bodelning, för då delar denne inte med sig av tillgången till dödsboet. Vilket är svaret på din andra fråga. Dödsbodelä­garna efter den avlidne har inte rätt att begära bodelning i den avlidnes ställe.

 ??  ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden