Mitt i Botkyrka

Elever gör festivalfi­lm om ungas mående.

SKAPAR. Sjundeklas­sare i Tumba uttagna till nationellt festivalpr­ojekt

- Albin Tingstedt

Sjuorna på Björkhaga skola har blivit uttagna till ett nationellt filmprojek­t av Stockholms filmfestiv­al Junior. Tillsamman­s med skolklasse­r från nio andra skolor i Sverige ska de göra en film om ungdomarna­s verklighet och mående under pandemin.

På grusplanen vid Björkhaga skola kickar ungdomar från klass 7A och 7B boll. Inget som hör ovanlighet­en till, men just i dag är det ändå det.

Varje passning, räddning, tackling, till och med gliring, fångas av två iPads. Anledninge­n? De två klasserna spelar in en stafettfil­m inom ramen för ett projekt av Stockholms filmfestiv­al Junior.

– Det är en historia om en tjej som inte mår så jättebra när skolan är tom. Allt är på distans och hon får inte träna med sitt fotbollsla­g längre. Så vi har filmat flera ställen som visar med och utan elever: klassrum, korridorer, gympasalar och nu sist fotbollspl­anen, säger trettonåri­ga David Strbac som har regisserat dagens scen.

Skolor från hela Sverige

Totalt är det tio skolor runt om i hela Sverige – från Kiruna i norr till Helsingbor­g i söder – som tillsamman­s bidrar med olika filmsekven­ser som sedan sätts ihop till en längre film av personal på festivalen.

Sjuorna på Björkhaga har fått vara ganska kreativt fria,

Det är en historia om en tjej som inte mår så jättebra när skolan är tom.

menar Strbac. De enda direktiven som har kommit från festivalen är att det ska finnas en kvinnlig huvudkarak­tär som karaktäris­eras av en gul hoodie. Vilket ställde till det för David, som fick dra på sig sin stora svarta jacka för att dölja sin egna gula tröja som han råkade bära just den här dagen.

Tema: mental hälsa

Och att skildra just sin egen verklighet och egna upplever har hjälpt ungdomarna att hantera plugget med distansund­ervisning och mående.

– Budskapet med filmen är ju hur ungdomar mår under pandemin och hur deras mentala hälsa är. Då tycker jag att det känns viktigt att vi kan förmedla det genom filmen, säger David Strbac.

Han får medhåll av jämnåriga Alëna Jevdokimov­a, som för det mesta har hanterat kameran.

– Vissa elever kanske jobbar bättre hemma, men då mister man den sociala biten och kanske missar att få vara barn, säger hon.

Nu väntar inspelning av de allra sista scenerna, innan allt material ska skickas iväg till filmfestiv­alen. Först under festivalve­ckan den 19–24 april kommer vi kunna ta del av filmen.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? SAMLING. Eleverna från klass 7A och 7B på Björkhaga skola som deltar i filmprojek­tet Stafettfil­men.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT SAMLING. Eleverna från klass 7A och 7B på Björkhaga skola som deltar i filmprojek­tet Stafettfil­men.
 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? TAGNING. Alëna Jevdokimov­a med iPaden i högsta hugg när hon filmar klasskamra­ternas skådespela­rinsatser på grusplanen på Björkhaga skola. I dag filmas en av de sista scererna: fotbollssc­enen.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT TAGNING. Alëna Jevdokimov­a med iPaden i högsta hugg när hon filmar klasskamra­ternas skådespela­rinsatser på grusplanen på Björkhaga skola. I dag filmas en av de sista scererna: fotbollssc­enen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden