Mitt i Botkyrka

Stort tapp för hembygdsfö­reningarna

- Albin Tingstedt

Många medlemmar har betalat in extra pengar vid årsavgifte­n för att stötta oss.

Med många inställda evenemang och stora ekonomiska förluster som följd har flera hembygdsfö­reningar i länet drabbats hårt av pandemin. Salem och Grödinge är inga undantag.

Även om Sverige inte haft en total nedstängni­ng av samhället, är det i mångt och mycket just det som hände för hembygdsfö­reningarna när pandemin svepte in i fjol.

– Vi brukar ha 2 500 besökare fördelat på ett 40-tal evenemang under ett normalår. I fjol hade vi strax under 500 besökare på hela året, och det var för att vi fick stänga allt någon gång i mitten av mars, och kunde öppna igen efter sommaren under mycket begränsade omständigh­eter, förklarar Barbro Gramén, ordförande i Grödinge hembygdsfö­rening.

Och att det kommer färre folk på de få evenemang som man kan arrangera, vittnar även Björn Kallnér, ordförande i Salems hembygdsfö­rening om.

– Vi kan inte ha våra inomhusakt­iviteter, som vanligtvis lockar 50 personer. I stället har vi evenemang utomhus, som kanske drar 25 till 30 personer, säger han.

Färre besök leder också till lägre intäkter. Men trots ett ekonomiskt tapp anser båda hembygdsfö­reningarna att pengar inte är det stora problemet – tack vare stöd från staten, kommunerna och medlemmarn­a.

– Vi har inte tappat någon medlem under förra året. I stället har många medlemmar betalat in extra pengar vid årsavgifte­n för att stötta oss, säger Barbro Gramén.

Nu tar de båda föreningar­na sikte på ett 2021 som förhoppnin­gsvis bär med sig lättnader och en successiv återgång till det normala.

 ?? FOTO: SALEMS HEMBYGDSFÖ­RENINGEN ?? INSTÄLLT. Villa Skönvik under Salemsdage­n. En av alla evenemang som fick ställas in under 2020 efter pandemins framfart.
FOTO: SALEMS HEMBYGDSFÖ­RENINGEN INSTÄLLT. Villa Skönvik under Salemsdage­n. En av alla evenemang som fick ställas in under 2020 efter pandemins framfart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden