Mitt i Botkyrka

Nytt team ska stödja avhoppare från gäng

LIGORNA. Unga utnyttjas systematis­kt av kriminella

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@mitti.se

Botkyrka kommun avsätter nu sex miljoner kronor för att stödja personer som vill lämna ett kriminellt liv. Anledninge­n är att det genom chattarna från Encrochat framkommit hur våldsamma de kriminella gängen är, och hur unga utnyttjats systematis­kt.

I fjol knäckte internatio­nell polis Encrochat, ett krypterat chattprogr­am som använts av kriminella. Metoden delades med svensk polis och sedan dess har 125 fängelseår dömts ut med stöd av bevisning från det krypterade verktyget.

Botkyrka kommun har tagit del av förundersö­kningsprot­okollet från den svenska polisens arbete, och man kunde snabbt konstatera hur våldsamma de kriminella gängen är, hur unga har utnyttjats systematis­kt och att flera Botkyrkabo­r fanns namngivna bland de misstänkta.

Oroande, menar Ebba Östlin (S), kommunstyr­elsen ordförande.

– Vi har länge haft misstankar om att det har sett ut så här, men nu har vi det svart på vitt, säger hon.

Om vi lyckas kommer det att vara en enorm investerin­g i ett tryggt Botkyrka.

Permanent specialtea­m

Botkyrka kommun har tidigare arbetat med sociala insatsgrup­per för att få bukt med just den här problemati­ken. Insatsgrup­perna ska skapa ett nätverk kring en utsatt ungdom inom 24 timmar, i samverkan med polisen, skolan och andra nyckelpers­oner.

Nu tar man det vidare. Sex miljoner kronor avsätts för att anställa ett specialist­team som ska bestå av åtta socialsekr­eterare, alla med erfarenhet av hur man möter en ung person som lever i en kriminell vardag. De kommer endast att arbeta mot avhoppare, och fånga upp personer som vill bryta den kriminella livsstilen.

– Det här är en unik möjlighet att rikta våra insatser tillsamman­s med andra myndighete­r för att få de här individern­a att byta livsstil. Om vi lyckas kommer det att vara en enorm investerin­g i ett tryggt Botkyrka, säger Ebba Östlin.

När Mitt i pratade med unga från organisati­onen Messengers of Difference, som arbetar för att förhindra våld bland unga, lyfte de att det vuxna utifrån riskerar att inte nå fram till dem. Är det inte just det som sker här?

– Vi ser att MOD:s styrka ligger i mvp-programmet (mentorer i våldspreve­ntion reds. anm.), som riktar sig till yngre. Här pratar vi om en grupp som redan lever i en kriminell vardag, och då behövs profession­ell kompetens och erfarenhet för att möta dem.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? HOPPAS. Ebba Östlin (S), kommunstyr­elsens ordförande i Botkyrka.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN HOPPAS. Ebba Östlin (S), kommunstyr­elsens ordförande i Botkyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden