Mitt i Botkyrka

M: Ge Stockholms­poliser högre lön

- Johan Thornton

Det finns färre poliser i Stockholm nu jämfört med för fem år sedan, enligt Moderatern­a. Nu krävs det att regeringen prioritera­r huvudstade­n, anser finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M).

Antal fall av dödligt våld ökar i landet och särskilt i Stockholm. 2020 var det 45 fall i polisregio­n Stockholm.

Men samtidigt som poliskåren vuxit nationellt med nära 5 500 anställda sedan 2016 så har antalet poliser inte ökat i Stockholm.

– Stockholm är det faktiskt mindre än vad det var för fem år sedan, säger finansborg­arrådet Anna König Jerlmyr (M).

Nu vill hon att polismyndi­gheten och regeringen gör mer för Stockholm. Dels vill hon allokera hit poliser för särskilda insatser, en metod som använts i Göteborg och Malmö. Dels vill hon att resurserna fördelas så att Stockholm får lika många poliser per 1000 invånare som resten av landet.

– Vi ska också locka tillbaka poliser som slutat här i Stockholm. Ett förslag är att ge ett påslag på 3 000 kronor och dessutom ett storstadst­illägg för de m som väljer att jobba här.

”Upplever att vi har satsat”

När Stockholm slog rekord i antalet fall av dödligt våld 2017 kritiserad­e Anna König Jerlmyr regeringen och Socialdemo­kraterna i stadshuset för att nonchalera problemet. Men trenden har inte vänts under hennes styre.

– Jag upplever att vi har satsat. Vi har bland annat 150 ordningsva­kter på stan. Vi har en trygghetsf­ond på 100 miljoner kronor per år. Vi har också kameraöver­vakning och jag vågar påstå att staden aldrig jobbat så nära polisen som i dag, säger hon.

 ??  ?? Anna König Jerlmyr (M).
Anna König Jerlmyr (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden