Mitt i Botkyrka

Hagelgevär bland fynden när 3,5 ton skrot fiskades upp

SOPTIPP PÅ BOTTEN. Rena Mälaren har växt till en rörelse

- Cornelis Rikken

 Mopeder, kassaskåp, en rolexklock­a och ett avsågat hagelgevär. Det och en hel del annat lyckades organisati­onen Rena Mälaren fiska upp under några timmar vid Vårby brygga.

– Det var extremt mycket, säger dykledaren Stefan Wennerkvis­t.

SLAGSTA/VÅRBY

Initiative­t Rena Mälaren drogs igång av dykaren Fredrik Johansson för drygt två år sedan, med syfte att rensa Stockholms vatten på miljöfarli­gt skrot och skräp.

I dag har projektet vuxit till en rörelse och minst en gång i veckan samlas ett helt gäng eldsjälar för att städa upp på sjöbotten.

I slutet av mars genomförde Rena Mälaren en dykning vid vattnet strax intill Fågelviksv­ägen, under Vårbybron. Några större mängder skräp hittades inte – men däremot ett vapen, som Botkyrkapo­lisen

kom och tog hand om.

Desto mer skräp hittades däremot några dagar senare, när de i stället bestämde sig för att dyka på andra sidan vattnet, vid Vårby brygga.

Rolexklock­a och hagelgevär

Bland annat hittades fyra mopeder, 15 bildäck, en åtta meter lång båtmast, ett avsågat hagelgevär, två kassaskåp, 100 kilo bilbatteri­er, en Rolex-klocka samt tre ton med kundvagnar, cyklar och övrig metall.

Totalt fiskade drygt 3,5 ton skräp upp.

– Vi brukar få upp något ton, kanske ett och ett halvt, och det här var bara på ett ställe alltså. Det var extremt mycket, säger dykledaren Stefan Wennerkvis­t.

Kommer göra återbesök

Efter cirka fyra timmars arbete var den container som fanns till förfogande fylld, och antagligen kommer det snart ske ett återbesök för att hämta upp mer skräp.

– De flesta ställen blir det två gånger till för att det ska bli riktigt rent. Nu hade vi några eldsjälar som åkte tillbaka på eftermidda­gen och fortsatte att plocka skräp och papper på stranden, så de fick ihop några kassar till.

Stefan Wennerkvis­t berättar att det är många som vill visa sin uppskattni­ng för det arbete Rena Mälaren gör. I samband med en dykning nyligen blev hela gänget bjudna på lunch av en lokal restaurang. Vid insatsen vid Vårby brygga dök ett känt läskföreta­g upp och bjöd på dricka.

Även en privatpers­on hade fått nys om deras arbete och ville stötta.

– Det var en dam som hade sett när vi var och rekade som kom och frågade hur många vi skulle bli. Sen kom hon och bjöd på bullar till hela gänget.

Under åren som Rena Mälaren har varit verksamma har det dykt upp en hel del spektakulä­ra fynd.

Bland annat hittades ett kassaskåp på Lidingö – som visade sig innehålla både silverbest­ick och ett betalkort.

– Då spårade vi den ägaren och var där och lämnade tillbaka grejerna. Då hade de blivit stulna i samband med ett inbrott – för 24 år sedan.

En dam kom och bjöd på bullar till hela gänget.

 ?? FOTO: ANTON IVO MARIN ?? I OMGÅNGAR. En container räckte inte för allt skräp som fiskades upp i Vårby.
FOTO: ANTON IVO MARIN I OMGÅNGAR. En container räckte inte för allt skräp som fiskades upp i Vårby.
 ?? FOTO: ANTON IVO MARIN ?? DYRGRIP. En Rolex-klocka var ett av föremålen som Rena Mälaren fiskade upp.
FOTO: ANTON IVO MARIN DYRGRIP. En Rolex-klocka var ett av föremålen som Rena Mälaren fiskade upp.
 ??  ?? VAPEN. En del av de totalt 3,5 ton som fiskades upp var föremål som troligtvis har använts i kriminella sammanhang.
VAPEN. En del av de totalt 3,5 ton som fiskades upp var föremål som troligtvis har använts i kriminella sammanhang.
 ??  ?? BÖSSA. Polisen kom och hämtade det uppfiskade hagelgevär­et.
BÖSSA. Polisen kom och hämtade det uppfiskade hagelgevär­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden