Mitt i Botkyrka

Emma fick covid-19 i mars 2020 – är ännu inte frisk

Många som drabbas av covid-19 får långvariga symtom

- Ingrid Johansson 070-602 54 87 ingrid.johansso@mitti.se PATIENTFÖR­ENING. Vårdcentra­len Danderyds Södersjukh­uset Karolinska Akuten KÄLLA: REGION STOCKHOLM

har Emma Moderato, 31, varit sjuk i covid-19. Feber, yrsel, bröstsmärt­or – och en extrem trötthet. Till slut fick hon komma till Karolinska­s mottagning för långtidsco­vid. Nu riskerar den att stänga.

Förra påsken trodde Emma Moderato, 31, att hon äntligen var frisk från covid-19, och tänkte återgå i arbete.

Då slog sjukdomen till på nytt.

– Jag har inte känt mig frisk sen dess. Första halvåret hade jag daglig feber, säger hon.

Hon berättar att det varit svårt att få hjälp, eftersom kunskapen om sjukdomen är låg.

Den första läkaren hon träffade gav henne diagnosen ångest. En annan skickade henne till rehab där hon ordinerade­s träning. Men det blev hon bara sämre av.

I slutet av sommaren testade hon positivt för antikroppa­r och den nya läkaren reagerade på att hon fortfarand­e hade feber.

Ultraljud visade att smärtorna i bröstet var vätska i hjärtsäcke­n.

En remiss skickades till Karolinska universite­tssjukhuse­ts mottagning för långtidsco­vid i Solna.

Och nu är det påsk igen. Livet blev inte som hon tänkt sig. Från att ha varit en aktiv person, jurist med tingstjäns­tgöring vid Södertörns tingsrätt, som tränade cirkelfys och dansade – till någon som blir yr av att stå eller sitta upprätt.

Tufft bo ensam

För att slippa vara ensam har hon lämnat sin etta på Södermalm och tagit sin tillflykt till släktingar på Ekerö. Lugna promenader med labradoode­ln Yrsa klarar hon av.

Men efter varje promenad, samtal, eller annan aktivitet, måste hon vila.

– När jag slutligen fick komma till Karolinska var det första gången som jag fick träffa läkare som visste mer om sjukdomen än jag själv. Det var skönt att få bekräftels­e på att det inte bara är jag som ”känner efter för mycket”.

Jag har inte gett upp hoppet om att bli frisk i framtiden.

Lungorna funkar dåligt

Det visade sig att hon drabbats av något som kallas för air trapping, där lungorna inte töms på luft. Hon sjunker i syresättni­ng när hon rör på sig. Hon utreds även för POTS, som innebär att blodet inte pumpas runt som det ska.

– Det förklarar varför jag mår som jag gör och varför vanlig rehab gör mig sämre. Jag får nu hjälp med strategier för hur jag ska hushålla med energin, jag kan göra övningar liggande och har en liggcykel att träna på.

Det var i maj 2020 som mottagning­en öppnade, och den har blivit ett kunskapsce­ntrum med flera specialist­er knutna till sig.

De försöker nu lösa gåtan långtidsco­vid. Någon egentlig bot finns inte, ännu.

De kämpar också med ovissheten om de kommer att finnas kvar. Region Stockholm vill att en mottagning för långtidsco­vid öppnar på Karolinska i Huddinge i stället.

– Det vore att dra undan mattan för den här patientgru­ppen. När det finns en mottagning med upparbetad­e rutiner och experter som samarbetar. Det blir ett stort kliv tillbaka i kunskapsut­vecklingen. Jag förstår inte skälen, säger Emma Moderato.

Själv har hon fått acceptera en vardag där hon aldrig känner sig pigg.

– Men jag har inte gett upp hoppet om att bli frisk i framtiden.

Emma Moderato är sekreterar­e i Svenska covidfören­ingen som arbetar för ökad kunskap och forskning inom området. ”Det finns få berättelse­r om de som blivit helt friska”, säger hon.

Regionens plan: Så får långtidssj­uka vård

och/eller primärvård­srehab är första instans.

sjukhus för svåra kognitions­problem och drabbats av extrem trötthet.

eller Danderyds sjukhus för Posturalt Ortostatis­kt Takykardis­yndrom, POTS. Symtom är hjärtklapp­ning, yrsel, obehag när man reser sig till stående från sittande eller liggande.

i Huddinge för patienter med symtom i tre månader eller mer, utan förbättrin­g, som behöver multidisci­plinär utredning.

vid bröstsmärt­or med risk för allvarlig hjärtpåver­kan, eller blodpropp i lungorna.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? DRABBAD. Studier visar att var tionde covidsjuk drabbas av långvariga symtom efter sjukdomen. För Emma Moderato är vägen tillbaka till ett normalt liv lång. Hunden Yrsa håller henne sällskap.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN DRABBAD. Studier visar att var tionde covidsjuk drabbas av långvariga symtom efter sjukdomen. För Emma Moderato är vägen tillbaka till ett normalt liv lång. Hunden Yrsa håller henne sällskap.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden