Mitt i Botkyrka

Grannar får rätt i domstol ännu en gång – kommer överklagas.

Fastighets­bolaget ska överklaga domen

- Albin Tingstedt

Turerna kring de omtvistade flerfamilj­sbostädern­a vid Tallsätrav­ägen i Rönninge kan ha nått sitt slut. Mark- och miljödomst­olen har nämligen kommit med sin dom – som återigen ger grannarna rätt.

De fyra flerfamilj­shus som var tänkta att byggas längs med Tallsätrav­ägen i Rönninge ser inte ut att bli av. Åtminstone inte om man får tro mark- och miljödomst­olen, som ställer sig på grannarnas sida och ger markägaren och kommunen fel.

– Det känns ju såklart positivt att även de slår fast den linje som vi har hävdat hela tiden – att bygglov har beviljats på felaktiga grunder, säger Daniel Wladis, boende i området och en av dem som drivit frågan mot markägare och kommun.

Turer fram och tillbaka

Från början fanns en villa här, men efter att fastighete­n såldes 2016 revs den gamla villan på tomten. Den nya ägaren, Carl Ek Fastighete­r, ville sedan bygga fyra flerfamilj­shus, vilket kommunen gav grönt ljus till.

– Det är attraktiva boenden nära stationen för personer som vill bo i lägenheter i en villamiljö, sa Björn Kvist (M), ordförande i bygg- och miljönämnd­en i Salem, i höstas.

Grannarna i området höll inte med, och överklagad­e kommunens beslut till länsstyrel­sen, med hänvisning till att bygglov har getts på felaktiga grunder. Länsstyrel­sen beslutade att riva upp kommunens beslut. Det upprörde Carl Ek Fastighete­r, som i sin tur överklagad­e beslutet till mark- och miljödomst­olen, som meddelade att även de står på grannarnas sida.

Carl Ek Fastighete­r gjorde om byggplaner­na för att bättre anpassa sig efter de länsstyrel­sens synpunkter. Bland annat minskade man antalet lägenheter i några av husen, och man drog ned på antalet parkerings­platser.

Sedan var ärendet redo att tas upp på nytt. Först i kommunen som gav tummen upp. Grannarna överklagad­e till länsstyrel­sen som rev upp kommunens beslut. Företaget överklagad­e till domstolen som även dem ger grannarna rätt – igen.

Tar ärendet till högre instans

Carl Ek Fastighete­r har dock överklagat mark- och miljödomst­olen till överinstan­sen – mark- och miljööverd­omstolen.

De skriver i ett mejl till Mitt i att de hoppas att markoch miljööverd­omstolen ska häva tidigare instansers beslut och gå på det tidigare beviljade bygglovet.

Det känns ju såklart positivt.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? ÖVERKLAGAT. Grannarna Daniel Wladis och Mikael Brandt är några av dem som tagit upp kampen mot både Salems kommun och fastighets­bolaget Carl Ek Fastighete­r.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ÖVERKLAGAT. Grannarna Daniel Wladis och Mikael Brandt är några av dem som tagit upp kampen mot både Salems kommun och fastighets­bolaget Carl Ek Fastighete­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden