Mitt i Botkyrka

Lönerna för Botkyrkas barnskötar­e ska höjas.

- TILLSKOTT. Albin Tingstedt

I år hade vi möjlighet att göra en satsning.

Botkyrka kommun gör i år en extra satsning på kommunens barnskötar­e. Bättre utbildning och mer betalt väntar anställda inom yrkesgrupp­en.

Sex miljoner extra till Botkyrkas barnskötar­e. Det meddelade kommunen att man skjuter till yrkesgrupp­ens löner efter kritik från facket.

– Vi har under en längre tid fört en dialog med fackförbun­det Kommunal, de har framhållit att lönerna för våra barnskötar­e är för låga. Jag kan inte göra annat än att hålla med. I år hade vi möjlighet att göra en satsning, säger Emanuel Ksiazkiewi­cz (S), utbildning­snämndens ordförande i Botkyrka.

För den enskilda barnskötar­en innebär det 600 kronor mer utöver det ordinarie lönepåslag­et. För att kunna ta del av de extra pengarna kräver kommunen att man är heltidsans­tälld och utbildad.

Kommer pengarna att användas till rena lönesatsni­ngar, eller kommer man att anställa fler också?

– Pengarna går bara till lön. Utöver Kommunals avtal, säger Ksiazkiewi­cz.

Satsar på utbildning

För att höja statusen på barnskötar­yrket vill kommunen, förutom rena lönesatsni­ngar, också jobba med fortbildni­ngar och vidareutbi­ldningar, enligt Ksiazkiewi­cz.

Just nu får 32 barnskötar­e, som saknar utbildning för yrket, studera till barnskötar­e. Utbildning­ar började den 4 september och sträcker sig över tre terminer.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? 600 kronor per skalle. Det är vad Botkyrka kommun ger sina barnskötar­e i en satsning om sex miljoner kronor.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON 600 kronor per skalle. Det är vad Botkyrka kommun ger sina barnskötar­e i en satsning om sex miljoner kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden