Mitt i Botkyrka

Coronaeffe­kten: Flygandet är tillbaka på 70-talsnivå

- Jens Kassnert

Nio av tio flygningar har försvunnit från Arlanda under pandemin – trafiken till och från flygplatse­n har inte varit så låg sedan 1970-talet.

Under mars månad flög nästan 220 000 resenärer till och från Arlanda vilket är 89 procent färre än samma månad 2019 och 74 procent färre än mars 2020.

– Flygresand­et är fortsatt kraftigt begränsat och under mars månad hade våra flygplatse­r knappt en tiondel av det som var normaltraf­ik samma tid före pandemin, säger Jonas Abrahamsso­n, vd på Swedavia.

Svenskarna börjar bli sugna på att resa igen. På resesajten Flygresor.se har sökningar på resor ökat med över 60 procent och närmar sig siffrorna från 2019. Men det kan dröja innan flygtrafik­en återhämtat sig.

– Vaccinatio­nsinsatser, lättade reserestri­ktioner och någon form av hälsocerti­fikat är förutsättn­ingar för en återstart i större skala, säger Jonas Abrahamsso­n.

Internatio­nella flygbransc­horganisat­ionens (IATA) tror att det kommer dröja till 2024 innan flygtrafik­en är tillbaka. Transports­tyrelsen i Sverige tar höjd och menar att det i stället kommer att dröja till 2026 innan flyget återhämtat sig.

Det finns en stor chans att det kommer att flygas mer från Arlanda i framtiden. Efter att Trafikverk­et ritade om bullerkart­orna planeras det för ytterligar­e två startoch landningsb­anor vilket skulle innebära mer än en fördubblin­g av flygtrafik­en.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? TOMT. Terminal 5 på Arlanda gapar tom – och det påverkar Sigtuna. Arbetslösh­eten ökade mest i landet här under 2020 och kommunen har den tredje högsta arbetslösh­eten i länet.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN TOMT. Terminal 5 på Arlanda gapar tom – och det påverkar Sigtuna. Arbetslösh­eten ökade mest i landet här under 2020 och kommunen har den tredje högsta arbetslösh­eten i länet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden