Mitt i Botkyrka

Stor mängd doser vaccin har hällts ut i Stockholm

- Michael Toll michael.toll@mitti.se

En intern granskning visar att 1 700 vaccindose­r hittills har kasserats i Region Stockholm.

– Djupt olyckligt, säger vaccinsamo­rdnare Magnus Thyberg.

Anledninge­n är att man har följt den rådande prioriteri­ngsordning­en i fas 1, som innebär att doserna endast ska ges till vissa målgrupper.

– Det är djupt olyckligt att vaccindose­r kasserats, men det är ett resultat av att vi följt den rådande prioriteri­ngsordning­en och inte kunnat vaccinera bredare målgrupper. Vårdgivare­n har haft olika listor med enheter att kontakta, men av olika skäl har det inte alltid fungerat, oftast på grund av sena återbud och att ersättare inte haft möjlighet att ta sig till vaccinmott­agningen. Ibland har det handlat om så lite som 10 eller 20 minuter, säger Magnus Thyberg, vaccinsamo­rdnare i Region Stockholm, i ett pressmedde­lande.

Håller i två timmar

Vaccinerin­gen har genomförts av Vaccindire­kt, som har haft avtal med Region Stockholm om att vaccinera cirka 58 000 personer i den kommunala vården och omsorgen. Det vaccin som kasserats är nästan uteslutand­e Pfizer/Biontech, som efter att man öppnar behållaren endast håller i två timmar (Astra Zenecas vaccin håller i 24 timmar).

Utslaget handlar det om 3 doser per dag som kasserats från 13 mottagning­ar. Och framöver räknar man med att färre doser ska gå till spillo.

– Nu är vi i fas 2 och vi upplever att restdosern­a används i mycket högre utsträckni­ng eftersom målgruppen är betydligt bredare, säger han.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: MOSTPHOTOS ?? Magnus Thyberg.
HÅLLER 2 TIMMAR.
När behållaren är öppen måste vaccinet från Pfizer/ Biontech användas inom två timmar.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FOTO: MOSTPHOTOS Magnus Thyberg. HÅLLER 2 TIMMAR. När behållaren är öppen måste vaccinet från Pfizer/ Biontech användas inom två timmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden