Mitt i Botkyrka

S: Skolan ska ta alla elever till studenten

- SKOLGÅNG. Emanuel Ksiazkiewi­cz (S), ordförande i utbildning­snämnden i Botkyrka

Replik, Willy Vitala (M) den 20 mars:

Alla barn i Botkyrka har rätt till en stark och trygg skolgång. Jag som socialdemo­krat vet att den bästa garanten för att unga väljer rätt väg i livet är att de tar studenten. Därför måste vi bygga en skola som säkerställ­er att alla barn i Botkyrka tar sig dit.

Det är därför skrämmande att Moderatern­a i sin budget för 2021 vill dra ner anslagen till kommunens skolor med över 20 miljoner kronor för att kunna finansiera sina skattesänk­ningar. Samtidigt som de utåt säger sig prioritera bra undervisni­ng och ordning och reda, så är verklighet­en en annan.

Kunskapsre­sultatet och antalet elever som tar studenten fortsätter att öka, och här stiger Botkyrka snabbast i länet – även under rådande pandemi. Antalet skolor där elever uppger att de har en god studiero har mer än dubblerats från 2018 till 2020. Enligt en färsk rapport från Uppsala universite­t kan det trygghetsa­rbete vi implemente­rat i Botkyrkas skolor spara samhället så mycket som 200 miljoner kronor. Listan kan göras lång, men vi är lika långt ifrån klara.

Arbetet för trygghet

och studiero fortsätter utökas och lärarnas mandat förankras med fler vuxna i skolan. Antalet lärarassis­tenter har ökat med över 100 procent mellan 2019 och 2020.

Resan till att bli landets bästa skolkommun är inte gratis, därför har skolan varit den sektor som vi i den styrande Mittenmajo­riteten riktat absolut mest resurser till de senaste åren. Vi vet att om vi inte satsar nu så kommer notan i ett senare skede. Och den blir då avsevärt högre. Denna finansiell­a och etiska nota är något som Moderatern­a väljer att ignorera. Enligt dem är en skattesänk­ning idag viktigare än fler självförsö­rjande människor med gymnasieex­amen imorgon. En ekvation jag aldrig kommer förstå eller respektera.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? SKOLGÅNG
Resan till att bli landets bästa skolkommun är inte gratis, skriver Emanuel Ksiazkiewi­cz (S).
Mitt i den 20 mars.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN SKOLGÅNG Resan till att bli landets bästa skolkommun är inte gratis, skriver Emanuel Ksiazkiewi­cz (S). Mitt i den 20 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden