Mitt i Botkyrka

Cykelgarag­e i Tumba ska få fler att ta hojen.

ANSVARSFRÅ­GAN. Botkyrka vill att branden i Kagghamra tas upp i högsta instans

- Albin Tingstedt

I dag finns det lite praxis kring det här.

BOTKYRKA

Botkyrka kommun vill gå till botten med vilket ansvar som markägaren har jämte verksamhet­sutövaren i turerna kring Kagghamrab­randen. Därför har man nu ansökt om att ärendet ska tas upp i mark- och miljööverd­omstolen.

Efter att ha fått avslag av både länsstyrel­sen och mark- och miljödomst­olen i sitt försök att påtvinga markägaren Anders Fredin på Kagghamra säteri ansvar för branden i Kagghamra, ansöker nu Botkyrka kommun om att ärendet ska tas upp i mark- och miljööverd­omstolen.

– I dag finns det lite praxis kring det här, och vi anser att det behöver utrönas i vilket skede som markägaren blir lika skyldig som verksamhet­sutövaren. För det är jag beredd att ta det här till högsta instans, säger Ebba Östlin (S), kommunstyr­elsens ordförande i Botkyrka.

Fredin tycker varken bu eller bä om kommunens planer på överklagan.

– Om kommunen vill försöka få saken prövad, så ska de få göra det, säger han.

Avslag på avslag

Miljö- och hälsoskydd­snämnden i Botkyrka kommun krävde i december i fjol att markägaren till sophögen i Kagghamra skulle vidta flera åtgärder för att få bukt med de då pyrande soporna.

Bland annat krävde kommunen att markägaren skulle ta hand om släckvattn­et och flytta på brinnande material för att förhindra att branden tog fart och spred sig till resten av soporna.

Kraven ogillades av markägaren, som överklagad­e beslutet till länsstyrel­sen. Länsstyrel­sen valde då att riva upp kommunens beslut, med motivering­en att markägaren­s ansvar inte kunde likställas med verksamhet­sutövarens, och att kommunens krav var riktade till fel part.

Kommunen överklagad­e då länsstyrel­sens beslut till mark- och miljödomst­olen, som landade i samma slutsats som länsstyrel­sen.

Nya förutsättn­ingar

Enligt Östlin kommer man att fortsätta att lägga nya föreläggan­den mot markägaren allt eftersom förutsättn­ingarna kring sophögen förändras. Situatione­n såg annorlunda ut i december, menar hon.

– Att markägaren kanske får rätt nu påverkar inte framtida föreläggan­den.

Markägaren Anders Fredin vill i nuläget inte lämna ytterligar­e kommentare­r kring eventuella framtida föreläggan­den.

– Vi får ta en sak i taget, säger han.

Om mark- och miljööverd­omstolen väljer att inte ta upp kommunens överklagan kommer domen från markoch miljödomst­olen att ligga fast.

 ??  ?? ÖVERKLAGAN.
Botkyrka kommun vill att ärendet om ansvarsfrå­gan ska tas upp av högsta instans.
ÖVERKLAGAN. Botkyrka kommun vill att ärendet om ansvarsfrå­gan ska tas upp av högsta instans.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? UTDRAGET. Turerna kring avfallsber­gen i Kagghamra har varit många, redan innan branden i vintras.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN UTDRAGET. Turerna kring avfallsber­gen i Kagghamra har varit många, redan innan branden i vintras.
 ??  ?? TILLBAKABL­ICK.
Såhär såg det ut vid sopberget tidigare i år.
TILLBAKABL­ICK. Såhär såg det ut vid sopberget tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden