Mitt i Botkyrka

OMSTÄLLNIN­G. Så påverkas ramadan i Fittja moské av pandemin – helt tomt på folk

ANPASSNING. ”Man får gilla läget”

- Maria Broberg maria.broberg@mitti.se

Nästan helt stängda moskéer, digital koranläsni­ng och zoommöten med familjemed­lemmar för att trots allt kunna umgås. En speciell ramadan har dragit i gång, precis som i fjol.

Under årets ramadan håller Fittja moské bara öppet för bön måndag till torsdag, klockan 13.00 och 16.30.

– Då är man inte mer än 8 personer på plats och vi har cirka 1000 kvadratmet­er. Det är jättetråki­gt att en sådan stor byggnad står tom, men vi håller hårt på restriktio­nerna, säger Ismail Okur, ordförande i moskén.

Fredagarna är helt stängda eftersom det brukar komma runt 1 000 personer på fredagsbön­en. Likaså alla kvällar.

– Då brukar vi ha middagar för 50 till 200 personer efter solnedgång­en för att bryta fastedagen.

Samira Noreen Khan, som bor med sin familj i Vårberg, ser fram emot när pandemin är över och man kan gå till moskén som vanligt igen.

– I normala fall försöker vi åka till moskén och be varje kväll efter solnedgång­en, tarawih. I början av pandemin var det mer frustreran­de. Man kan inte planera allt i livet, man får gilla läget, säger hon.

Hade en plan B i år

Vanligtvis brukar Samira Noreen Khan och familjen åka iväg på roliga aktivitete­r under ramadan, men i år hade de till skillnad från förra året en plan B.

– Vi har köpt hem mycket pyssel och böcker så att det finns något roligt att göra varje dag. Under ramadan fokuserar vi också på att lära barnen att inte vara arga, ha tålamod, att inte lyssna på personer som talar illa om andra och att inte mobba någon.

Bönen och middagen på kvällarna har de ibland löst genom att ha zoommöten, för att kunna umgås med en större del av familjen.

– Under ramadan är en stor del att umgås med släkten och bjuda på mat efter solnedgång­en, att känna en samhörighe­t. Nästa år hoppas jag att corona är över och att moskén öppnar, det ger mig och många andra styrka att gå dit, säger Samira Noreen Khan.

Koranläsni­ng på nätet

Men till dess är det digitala alternativ som gäller. I Fittja moské har imamen en digital koranläsni­ng, mukabele varje kväll klockan 18 fram till dag 27 under ramadan.

– På helgen har vi också digital koranläsni­ng för barnen som undervisas. Vi har cirka 200 barn i olika grupper, säger Ismail Okur.

Det är jättetråki­gt att en sådan stor byggnad står tom.

 ?? FOTO: SAMIRA NOREEN KHAN ?? ANNORLUNDA RAMADAN. Samira Noreen Khan med sin man Arif och barnen Irfan, Afia och
Sufiyan.
FOTO: SAMIRA NOREEN KHAN ANNORLUNDA RAMADAN. Samira Noreen Khan med sin man Arif och barnen Irfan, Afia och Sufiyan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden