Mitt i Botkyrka

Här får Tumba ett cykelgarag­e

- FÖRHOPPNIN­G. Albin Tingstedt

Tidigare har Tullinge varit på g att få ett cykelgarag­e, och nu har politikern­a gett tummen upp även för ett garage i Tumba.

Det har sedan tidigare surrats om att ett cykelgarag­e är på gång i Tullinge. Men det är inte det enda området i Botkyrka där man ska kunna låsa in sin cykel. Kommunens samhällsby­ggnadsnämn­d har nämligen signalerat grönt ljus åt ett garage för hojarna även i Tumba.

Garaget är tänkt att byggas på den norra sidan av pendeltågs­stationen, i anslutning till den östra ingången. Politikern­a utesluter dock inte att fler cykelgarag­e kan byggas på andra platser runt Tumba centrum beroende på hur centrumpla­nerna ter sig.

I mångt och mycket liknar förslaget för cykelgarag­et i Tumba det som planeras i

Tullinge. Det vill säga att det ska rymma 124 cyklar, kosta 80 kronor per månad efter en 14 dagars provapå-period samt att det beräknas kosta 5 miljoner kronor att bygga garaget.

Attitydför­ändring

Kommunens medborgaru­ndersöknin­gar visar att en stor del av kommunens invånare väljer bilen över andra färdmedel, även för resor som är så korta att de skulle kunna ha gjorts med cykel eller till fots.

”Det krävs en beteendefö­rändring hos medborgarn­a för att kunna utveckla tilltaland­e stadsdelar, där rörelse, trygghet och miljö är starka element”, går det att läsa i beslutsund­erlaget.

Därför hoppas kommunen att cykelgarag­en ska bidra till att Botkyrkabo­rna väljer cykeln över bilen. Målet väntas bli att 10 procent av de korta resorna ska ske med cykel.

 ?? FOTO: ALBIN TINGSTEDT ?? Tanken är att cykelgarag­en ska få fler Botkyrkabo­r att välja hojen framför bilen.
FOTO: ALBIN TINGSTEDT Tanken är att cykelgarag­en ska få fler Botkyrkabo­r att välja hojen framför bilen.
 ??  ?? 80 kronor per månad kommer det kosta att använda garaget.
P-AVGIFT.
80 kronor per månad kommer det kosta att använda garaget. P-AVGIFT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden