Mitt i Botkyrka

Oron: Fågelinflu­ensa kan ge äggbrist

- Louise Kristoffer­sson På Tarby gård Det blir runt 70 ton ägg Hönsen äter vete Ju äldre hönan

Flyttfågla­rna har fört in fågelinflu­ensa i landet. Hittills har två miljoner smittade höns fått slaktas och nu kan det bli brist på svenska ägg i butikerna. Äggbonden Fredrik Andersson gör allt han kan för att hålla smittan borta.

På väg in i hönshuset på Tarby gård i Vallentuna byter han skor två gånger. Det är alltid noga med hygienen, men 2021 är ett fågelinflu­ensaår och han är extra vaksam.

Sedan i vintras har två miljoner höns fått slaktas på svenska hönsgårdar, främst i sydvästra Sverige. Fredrik Andersson vill för allt i livet inte att Tarby ska drabbas.

– Då blir det total utslaktnin­g. Man får ersättning av staten för djurens värde och en del av produktion­sbortfalle­t. Men ett långt produktion­suppehåll skulle ändå vara en jättekatas­trof för oss.

Hönorna är frigående, men hålls inomhus. På grund av fågelinflu­ensan får numera inga höns i livsmedels­produktion gå ute.

– Den kommer med flyttfågla­rna. Hela vägen genom Europa har det varit utbrott under våren, säger Fredrik Andersson som fruktar att sjukdomen ska återkomma varje år.

”Lite tomt på hyllorna”

Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhet­sledare på Svenska Ägg, är inte fullt så pessimisti­sk.

– Det här ett exceptione­llt år med aggressivt fågelinflu­ensavirus. Senast vi hade det var vintern 2016-2017. Förhoppnin­gsvis var det ett undantagså­r, säger hon.

För att undvika äggbrist innan påsk styrdes leveranser­na av svenska ägg om från industri till konsumente­r.

– I vissa butiker har det märkts och varit lite tomt på hyllorna. Men så här efter påsk återhämtar man sig. Det är industrin, storkök och restaurang som fått hålla till godo med import.

Två miljoner slaktade höns

Den som ska köpa ägg till sina pannkakor kan ändå märka att de är slut i vissa butiker, men att hyllorna är välfyllda i andra. Tillgången beror på vilka leverantör­er som butikskedj­an använder.

Marie Lönneskog Hogstadius tror inte att det blir någon riktig äggbrist.

– Nej. Och skulle det bli importägg också i butikerna så kommer det att stå klart på förpacknin­gen.

Men det är svårt att bortse ifrån två miljoner slaktade höns.

– Det kommer att märkas rätt lång tid. Det tar tid att komma ikapp, säger Fredrik Andersson.

FÖRSIKTIG.

B-äggen går till industrin

värper 3 750 Lohmannhön­s ungefär 22 kilo ägg var. i årlig produktion. som odlas på gården och får även tillskott som köps in av Lantmännen. Dessutom får de pelleterat kalk för skalbildni­ngen.

blir desto större ägg värper

 ?? ARKIVFOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? ”Får man in fågelinflu­ensa blir det total utslaktnin­g här”, säger Fredrik Andersson på Tarby gård.
ARKIVFOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ”Får man in fågelinflu­ensa blir det total utslaktnin­g här”, säger Fredrik Andersson på Tarby gård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden