Mitt i Botkyrka

Mäklare spår avmattning på bostadsmar­knaden

- AVMATTNING? Stockholms län: Michael Toll

Bostadspri­serna i Stockholm har gått rakt upp det senaste året. Det finns tecken på att den glödheta marknaden är på väg att svalna, spår Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Bostadspri­serna på Stockholms bostadsmar­knad har den senaste tiden slagit rekord. Bland annat översteg medelprise­t per kvadratmet­er 100 000 kronor i centrala Stockholm tidigare i år.

Högst tryck är det på villamarkn­aden, där siffror från

Valueguard visar att priserna på villor i Stockholms kommun har stigit 20,9 procent de senaste 12 månaderna. Men nu kan kurvan ändra riktning.

– Jag har ingen kristallku­la, men jag skulle bli väldigt förvånad om vi inte snart ser en utplaning, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Säljarnas marknad

Bostadsmar­knaden har under coronaåret präglats av extremt hög efterfråga­n – i kombinatio­n med litet utbud.

– Det gör att vi ofta ser budgivning­ar som går heta och slutpriser långt över vad många säljare ens kunnat drömma om. Bakom detta ligger förändrade behov, låga räntor och bättre ekonomi hos hushållen, säger Fredrik Kullman.

Enligt honom börjar utbudet på småhus bli ett ordentligt bekymmer.

– Det är dags att politikern­a börjar prioritera småhusbygg­andet och på allvar bekämpa inlåsnings­effekter så att vi får en bättre fungerande småhusmark­nad, säger han.

Villamarkn­aden i siffror

1 månad: +2,2% 3 månader: +8,4% 12 månader: +20,9% 3 månader: +5,9% 12 månader: +18,7%

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS/BJURFORS ?? Priserna på Stockholms bostadsmar­knad har pekat rakt uppåt en längre tid, men hur länge fortsätter det?
● Stockholms stad:
●
FOTO: MOSTPHOTOS/BJURFORS Priserna på Stockholms bostadsmar­knad har pekat rakt uppåt en längre tid, men hur länge fortsätter det? ● Stockholms stad: ●

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden