Mitt i Botkyrka

Reservlist­a för 55+ tvingades stänga

- Ingrid Johansson

När den nya vaccinmott­agningen i Slakthusom­rådet öppnade testade man någonting nytt – en reservlist­a där 55-plussare kan skriva upp sig för att få slattdoser. Men tiderna tog snabbt slut.

Varje dos är helig. Så resonerade Doktor24 när de öppnade vaccinatio­nsmottagni­ng mot covid-19 i Johannesho­v. Därför upprättade de en reservlist­a för personer över 55 år som kunde få doser som annars skulle kasseras, trots att det i nuläget är 65-plussare som står på tur.

– Men det är väldigt många namn på listan nu och vi ringer in och prioritera­r folk utifrån deras ålder. Trycket på reservlist­an är väldigt stort, så eventuellt måste vi stänga den inom kort, sade Christoffe­r Berg, affärschef på covid-vaccinatio­n hos Doktor24, strax efter öppnandet.

Stängde efter några dagar

Och stänga fick de lov att göra. Efter ett par dagar kunde man läsa att det inte längre var möjligt att skriva upp sig på listan eftersom Doktor24

”fått in tillräckli­gt med anmälninga­r”. Det kan däremot ändras framöver, så intressera­de uppmanas att hålla ögonen på Doktor24:s hemsida.

Vaccindire­kt, Werlabs och Capio som driver andra vaccinatio­nscentrale­r i regionen har inte någon öppen reservlist­a där vem som helst kan skriva upp sig.

Regionen kräver att varje vaccinatör har en plan för hur överblivna doser ska användas, där hänsyn tas till Folkhälsom­yndigheten­s prioordnin­g där äldst går först. En reservlist­a nämns som ett exempel på hur det kan lösas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden