Mitt i Botkyrka

799 miljarder till vägar och järnvägar

- TRÅNGT. Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se

Inga pengar till cykelsatsn­ingar i regeringen­s infrastruk­turproposi­tion konstatera­r regionråde­t Gustav Hemming (C).

Region Stockholm missgynnas i regeringen­s infrastruk­turproposi­tion, anser ledande regionpoli­tiker. Satsning på nya stambanor gör att det inte blir pengar över till sådant som behövs här, menar de.

I slutet av förra veckan lade regeringen fram sin infrastruk­turproposi­tion, där hisnande 799 miljarder kronor avsätts för underhåll och satsningar på framför allt vägar och järnvägar fram till 2033. Det är en ökning med 176,5 miljarder kronor jämfört med tidigare planperiod.

Förbereder för snabba tåg

En stor del satsas på att bygga nya stambanor, som ska göra det möjligt att införa höghastigh­etståg mellan Stockholm, Malmö och Göteborg.

Men det innebär att det inte blir så mycket pengar över för sådant som är viktigt för Region Stockholm, menar regionråde­t Gustav Hemming (C).

– Vi har stora behov av trafikutby­ggnad, vi har trängsel och klimatutma­ningar. Jag ser en stor risk att regeringen­s ambitionsh­öjning inte kommer vårt län till del, säger han.

Han menar att stambaneby­gget borde finansiera­s via lån, och inte gå ut över andra satsningar. Han är dock försiktigt positiv till ett nytt mål för ökad cykeltrafi­k.

– Men än så länge ser jag dock inga nya pengar så att vi äntligen skulle kunna bygga sammanhäng­ande cykelnät i Stockholms­regionen, säger Hemming.

”Saknar miljarder”

Regionen har också pekat på att man behöver kunna köra fler tåg genom Stockholm. Men enligt trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M) ser det inte ut att bli något av det.

– Förslaget saknar miljarder för att jobba ikapp dagens växande underhålls­skuld på järnvägen, säger han i ett pressmedde­lande.

 ?? FOTO: ANNA Z EK ??
FOTO: ANNA Z EK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden