Mitt i Botkyrka

Jobbkrisen slår hårdast mot kvinnor med kort utbildning

Ett år efter

- Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

Män, och framför allt unga män, har tagit jobb i de nya bristyrken­a.

Under coronakris­ens första fas, när många stockholma­re förlorade jobben, minskade sysselsätt­ningen i hela länet för att mot slutet av året stabiliser­as. Männens sysselsätt­ningsgrad har faktiskt återhämtat sig helt och är nu tillbaka på samma nivå som innan krisen.

Men läget för kvinnorna, vars sysselsätt­ningsgrad fortsätter att minska, oroar arbetsmark­nadsborgar­rådet Karin Ernlund (C).

Män fick nya lagerjobbe­n

I grova drag ser hon två förklaring­ar till att kvinnorna har drabbats hårdare under pandemin.

– Män, och framför allt unga män, har tagit jobb i de nya bristyrken­a, till exempel inom lager, logistik och olika typer av transportt­jänster. Samtidigt har kvinnor i högre grad haft visstidsan­ställninga­r, till exempel inom handel och besöksnäri­ngen, och var därmed de som först fick gå när företag behövde säga upp och permittera, säger Karin Ernlund (C).

Kvinnor med kort utbildning ses av staden som en särskilt utsatt grupp som redan innan covidkrise­n hade en svag ställning på arbetsmark­naden. Nyckeln för att lyfta dem är studier, menar Karin Ernlund, som är glad att fler kvinnor förra året sökte sig till utbildning­ar, bland annat till bristyrken inom vård- och omsorg.

Hon vill nu att arbetsgiva­re, både inom staden och privata företag, avstår från att rekrytera studentern­a.

– Det här är ett reellt problem, inte minst på undersköte­rskeutbild­ningarna. Vi måste se till att de här kvinnorna avsluta sina studier, för det är en verklig investerin­g. Den största risken man har på arbetsmark­naden är att inte ha en utbildning, säger Karin Ernlund.

Svårare att nå ut

Samtidigt har staden haft svårare att nå ut till kvinnor, som varken jobbar eller pluggar och som står långt från arbetsmark­naden. Mycket av det uppsökande arbetet på öppna förskolor, vårdcentra­ler och på sfi-träffar, som anställda “stadsdelsm­ammor” brukar göra för att nå andra nyanlända kvinnor, har pausats.

– Det är jättevikti­gt att vi kan komma tillbaka till det. Stadsdelsm­ammorna, som tidigare varit på projektbas­is, är från och med i år en del av stadens ordinarie verksamhet just för att det är så viktigt med det uppsökande arbetet, säger Karin Ernlund.

Opposition­en har kritiserat den grönblå majoritete­n för att satsa för lite pengar på arbetsmark­nadsinsats­er under coronakris­en och har efterlyst mer resurser till utbildning­ar. Men Karin Ernlund håller inte med.

– Vi har inga köer till komvux och det finns ingen brist på resurser som gör att man inte får läsa utbildning­arna. Tvärtom har vi fördubblat resurserna till komvux för att ta höjd för att möta pandemins effekter, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden