Mitt i Botkyrka

Loreen är tillbaka – på svenska

- Kai Martin

I ”Så mycket bättre” förra året sjöng hon tolkningar av Eldkvarns, Markus Krunegårds och Helen Sjöholms låtar. Nu har Loreen tagit nästa steg, att göra egna låtar på svenska. Först ut ”Sötvattent­årar”.

Hon är mitt upp i studioarbe­te med sitt kommande album. Men första singeln, ”Sötvattent­årar”, har precis kommit.

– Vi skriver och producerar musik och det är härligt. Vi har kommit rätt långt. Det blir fem singlar under året som kommer med två månader emellan. Äntligen på svenska! utbrister hon.

Äntligen… har du inte fått bestämma själv?

– Nja, det är ju så att jag har en internatio­nell fanbase som jag har varit tvungen att ta hänsyn till. Det är viktigt att kommunicer­a med den. Det har varit spännande att sjunga på svenska.

Loreen har förstås sjungit på svenska tidigare. Men det hände något i ”Så mycket bättre”-framträdan­det förra året då hon gjorde tolkningar­na till sina.

– Det är ju speciellt då man sjunger live. Då tvingas man släppa taget. Det är någon annans låt, men genom mitt filter. Samtidigt vill jag ju inte förändra för mycket, men ändå ha mitt uttryck.

”Så mycket bättre” blev en dörröppnar­e för texter på svenska för Loreen.

– Jag lärde mig själv på nytt. Men samtidigt så är ju engelskan inte mitt modersmål; svenskan är det. Och det är lite lustigt, för de engelska texterna tar tid att sätta sig, men med de svenska hände det med en gång.

Artistisk integritet

Sedan det stora genombrott­et 2012 med ”Euphoria”, Eurovisonv­innaren, har Loreen visat med emfas vilken artistisk integritet hon har.

– Vad många inte fattar är att då jag växte upp i en stor familj med en ensamståen­de mamma så var musiken och sången en fristad, ett heligt ”space”. Musiken är hårt kopplat till mig och min identitet, säger hon som har svårt att kompromiss­a.

– De gånger jag har gjort det har det gjort ont i kropp och själ. Men ibland har jag inte haft något annat val.

Vågar stå för sig själv

Men ett knep att klara sig i artistvärl­den och våga stå för sig själv är att lära sig hur dels branschen fungerar och dels hur tv-produktion går till. Så har hon både varit programled­are (”Inte så bra.”) och tv-producent.

– Jag är till hundra procent självlärd. Men jag har varit som en svamp och haft mentorer som nog inte riktigt förstått att de har varit mentorer. Jag har gjort det för att skydda mitt. Det är så många tjejer i den här branschen som blir överkörda då de inte förstår hur den fungerar.

Musiken är hårt kopplat till mig och min identitet.

 ?? FOTO: CHARLI LJUNG ?? REDO FÖR SVENSKAN. Med singeln ”Sötvattent­årar” har Loreen börjat skriva eget material med svenska texter.
FOTO: CHARLI LJUNG REDO FÖR SVENSKAN. Med singeln ”Sötvattent­årar” har Loreen börjat skriva eget material med svenska texter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden