Mitt i Botkyrka

Nu bryts segregatio­nen – för dem som har jobb

MÅNGFALD. ”Så länge folk sköter sig finns det inga frågetecke­n”

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

 Gillar du att grannarna har bakgrund i andra länder samtidigt som alla har fast inkomst och drar åt samma håll? Då har du kommit rätt. De nybyggda jättestads­delar som växer fram har blivit smältdegla­r för den nya, mixade medelklass­en.

Barkarbyst­aden, Stora Ursvik, Järvastade­n, Riksten, åren nedlagda De börjat nya är Täby militäromr­åden på jättestads­delar växa väg Park... fram att ändra på gamla som en Stockholms bit de flygfält ut senaste från sociala och citykärnan tio struktur. Porttavlor­na i Barkarbyst­aden och Stora Ursvik vittnar om bakgrunder i Mellanöste­rn, Afrika, Asien och Östeuropa, vid sidan av de namn – också ganska många – som klingar ursprungss­venskt.

– Det är en ny trend vi sett de senaste åren. Nybyggnati­onen attraherar flera olika målgrupper, vilket leder till en större blandning och minskad segregatio­n i de här delarna av stan, säger Fredrik Kullman, vd för mäklarfirm­an Bjurfors i Stockholm.

Daniella Georges är franchiset­agare på Länsförsäk­ringars Fastighets­förmedling i Barkarbyst­aden, Järfälla, där 2 000 nya lägenheter i den första etappen blev inflyttnin­gsklara runt 2015. Lyftkranar och byggstängs­el visar att det bara är början.

– Hit flyttar många in från Järva eller Järfälla, hårt arbetande personer som vill få en social uppgraderi­ng. Det är väldigt mångkultur­ellt, säger hon.

På Stora torget utanför Daniellas skyltfönst­er umgås kompisarna Erika Malmsten och Azin Joof, medan barnen Tindra, Mousa och Isa cyklar runt.

Erika är uppvuxen i Hässelby och Azin i Kista. De blev kompisar genom förskolan och hänger nu ofta tillsamman­s på eftermidda­garna.

– Här är jättebra, det är som en egen liten stad. Allt finns här, barnen har nära till varandra och torget är en fin samlingspl­ats både sommar och vinter, säger Erika.

Daniella Georges säger att hon aldrig har hört någon säga något negativt om den etniska blandninge­n i Barkarbyst­aden.

– Nej, så länge folk sköter sig finns det inga frågetecke­n, tror jag. Det blir ju också så per automatik att den som inte vill bo i ett mångkultur­ellt område knappast kommer hit, tillägger hon.

Daniella köpte själv ett parhus i Stora Ursvik på andra sidan Järvafälte­t för tolv år sedan – även det ett mycket trivsamt område framhåller hon, med bra skolor, trevliga grannar och där barnens lekkamrate­r bor kvar år efter år.

– Jag gillar verkligen det mångkultur­ella, att ha utbyte av alla människor. Men då vill man också att det ska vara folk som har kämpat sig in i samhället, genom studier eller arbetslive­t, säger Daniella Georges.

– För mig är det också viktigt att människor tar efter de normer och traditione­r som finns i samhället, så att man får en gemensam syn. Sina egna seder får man ha i familjen, säger hon.

Att bron till Rinkeby skulle sänka priserna i Stora Ursvik, som en mäklare hävdade härom veckan, är inte sant, menar Daniella.

– Det är bara smålägenhe­terna som är lite svårsålda för att man byggt för många av samma storlek. Allt annat ökar i värde, ganska rejält. Mitt eget hus har gått upp med hundra procent sen jag köpte det.

Samtidigt förstår hon den oro som många kan känna inför skjutninga­r och gängkrimin­alitet.

– Politikern­a måste stifta bättre lagar som kan stoppa de kriminella. Vi måste få trygghet för alla, säger Daniella Georges.

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors, tror att de som har bäst ekonomi kommer att fortsätta söka sig till de tryggaste bostadsomr­ådena och att segregatio­nen därmed kommer att fortsätta öka. Utveckling­en är alltså dubbel.

– Vi håller på att få en mer blandad stad när det gäller mångkultur. Men det är vad du har i plånboken som avgör var du kan bo. Har du råd kommer du att vilja uppgradera dig. Så kommer det nog alltid att vara, säger Daniella Georges.

Vi håller på att få en mer blandad stad när det gäller mångkultur. Men det är ändå plånboken som avgör var du kan bo.

 ??  ?? NYA KOMPISAR. Azin Joof och Erika Malmsten har sina barn på samma förskola i Barkarbyst­aden. ”Vi umgås ofta här på Stora torget”, säger Azin. Barnen heter Mousa, Tindra och Isa.
NYA KOMPISAR. Azin Joof och Erika Malmsten har sina barn på samma förskola i Barkarbyst­aden. ”Vi umgås ofta här på Stora torget”, säger Azin. Barnen heter Mousa, Tindra och Isa.
 ??  ?? GILLAR MIXEN. ”Men man vill att det ska vara folk som kämpat sig in i samhället”, säger Daniella Georges.
GILLAR MIXEN. ”Men man vill att det ska vara folk som kämpat sig in i samhället”, säger Daniella Georges.
 ??  ?? NYBYGGT. Runt 30 procent av lägenheter­na i Barkarbyst­aden blir hyresrätte­r. En trea kostar cirka 12 000 kr i månaden.
NYBYGGT. Runt 30 procent av lägenheter­na i Barkarbyst­aden blir hyresrätte­r. En trea kostar cirka 12 000 kr i månaden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden